KAKO DA IZLEČITE ČIR NA NOGAMA

by | 24.05.2023

Jednostavni i efikasni načini koji će sanirate bolne i ružne rane na koži

 KAKO DA IZLEČITE ČIR NA NOGAMA

Čir na nogama je zapravo otvorena rana koja se inficirala. Ukoliko se ne leči i ako se radi o težem obliku čira mogle bi da nastanu komplikacije. Donosimo vam nekoliko korisnih saveta kojki će vam pomoći da se rešite problem.

Kako nastaje čir na nogama

Kada patogene bakterije preko ranice dospeju u organizanam može doći do bakterijske infekcije, koja takođe može da uzrokuje gnoj. Čir je najčešće posledica loše higijene otvorene ranice. Iako se čirevi mogu pojaviti na bilo kom delu tela, ovaj put govorimo o saniranju čira na kogama. Njih pored ranice, može da prouzrokuje i slaba cirkulacija u nogama, bolesti vena i arterija.

Izlečite čir na nogama prirodnim lekovima

Kurkuma

Kurkuma se godinama koristi za zarastanje rana zbog svojih antibakterijskih i antiinflamatornih svojstava.

Sastojci:

  • 1 kašičica kurkume u prahu

Šta treba da uradite: Pomešajte kurkumu i vodu i napravite gustu pastu. Nanesite pastu na čir i ostavite da se osuši. Isperite toplom vodom. Radite ovo do dva puta dnevno. Takođe možete da popijete čašu toplog mleka sakurkumom kako biste pomogli svom telu da se bori protiv infekcije iznutra.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima odlična antibakterijska svojstva zahvaljujući prisustvu masnih kiselina poput laurinske kiseline. Takođe ima i antiinflamatorno dejstvo.

Sastojci:

  • 1 do 2 kašičice organskog kokosovog ulja

Šta treba da uradite: Kokosovo ulje nežno nanesite na čir na nogama. Radite ovo dva do tri puta dnevno.

Med

Med je jedan od najčešće korišćenih lekova za lečenje rana i opekotina. Smatra se i jednnim najboljih lekova za čireve na nogam. Njegova antiinflamatorna svojstva pomažu u smanjenju otoka i bolova, dok njegova lekovita svojstva ubrzavaju zarastanje čireva.

Sastojci:

  • 100% organski med

Šta treba da uradite: Vrhove prsta namočite u med i nežno naneste na čir. Ostavite da deluje oko petnaestak minuta i isperite mlakom vodom. Radite ovo dva do tri puta dnevno.

Gotu kola

Gotu kola je azijska biljka koja se u narnodnoj medicini koristila za lečenje otvorenih rana, opekotina i čireva. Ona ima antiinflamatorna svojstva i ubrzava zaceljivanje rana.

Sastojci:

  • 1 supena kašika čaj gotu kole

Šta treba da uradite: Sameljite listove gotu kole u prah. Dodajte prahu malo vode i mešajte dok ne dobijete gustu pastu. Nanesite ovu pastu na čireve na nogama i ostavite da deluje 15 – 20 minuta. Operite. Radite ovo do dva puta dnevno.

Ulje čajevca

Ulje čajevca je snažan antiseptik i koristi se za lečenje različitih kožnih infekcija

Sastojci:

  • 10 do 12 kapi ulja čajevca
  • 30 ml kokosovog ulja

Šta treba da uradite: Pomešajte ulje čajevca sa kokosovim uljem. Nanesite malo ove smese na čir. Preostalu smešu čuvajte u čistoj posudi za dalju upotrebu.

Radite ovo do dva puta dnevno.

Foto: Nacho Mena / gettyimages.com