Psorijaza: Ulje čajevca može da pomogne

by | 04.11.2023
Psorijaza: Ulje čajevca može da pomogne

Psorijaza je inflamatorno stanje. Prema mišljenu naučnika ovo ulje može da ublaži simptome na prirodan način.

 

Ako se pitate kako da koristite ulje čajevca za psorijazu, došli ste na pravo mesto. Objasnićemo vam kako ovo ulje može pomoćne u ublažavanju simptoma. Psorijaza je autoimuno inflamatorno stanje kože izazvano virusnom infekcijom, opekotinama od sunca,  stresom, ali i genetskim predispozicijama. Ulje čajevca je jedna od najboljih opcija za lečenje psorijaze kod kuće.

Šta je psorijaza i kako se izboriti sa simptomima?

Psorijaza je imunološki posredovano (autoimuno) hronično inflamatorno stanje kože. Utiče na vlasište, kožu, nokte i zglobove. Karakteriše ga izdignuta područja kože sa srebrnastim i ljuskavim mrljama koje takođe mogu krvariti i uzrokovati bol. Uobičajeni pokretači psorijaze uključuju virusnu infekciju, stres, prekomernu konzumaciju alkohola i opekotine od sunca.

Psorijaza i ulje čajevca

Da li je ulje čajevca dobro za psorijazu? Dobijeno od listova biljke Melaleuca alternifolia, koja je porijeklom iz Australije, ulje čajevca ima dokazane medicinske prednosti za lečenje kožnih poremećaja . Australijska plemena su ga vekovima koristila za negu kože, aromaterapiju i u lečenju kožnih oboljenja poput dermatitisa. Međutim, koristi se samo lokalno.

Ovo ulje deluje protiv različitih vrsta bakterija, gljivica, virusa, pa čak i protozoa i efikasno ih ubija. Višesmerna antimikrobna svojstva ulja čajevca čine ga jednostavnim, ali efikasnim rešenjem za lečenje psorijaze. Ulje čajevca takođe poseduje lekovita i antiinflamatorna svojstva koja ubrzavaju oporavak zahvaćenog područja. Svrab, crvenilo, akne i otok se u velikoj meri smanjuju upotrebom ovog esencijalnog ulja.

Pored toga, ulje čajevca pomaže u uklanjanju krljušti i nagomilanih mrtvih ćelija kože.
Antioksidativna svojstva eteričnog ulja čajevca deluju protiv nekoliko gljivičnih, bakterijskih i virusnih infekcija.

Kako koristiti ulje čajevca?

Antibakterijska, antivirusna i antifungalna jedinjenja u ulju čajevca sprečava infekcije koje mogu pogoršati psorijazu. Zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima ovo ulje obnvlja oštećene ćelije kože. Ovaj recept je najbolje koristiti za psorijazu na noktima.

Očistite zahvaćeno područje i osušite ga. Nanesite ulje čajevca direktno i nežno masirajte područje kako bi što bolje upilo ulje. Ostavite da deluje preko noći. Ponavljajte ovo svake
Oprez: Ulje čajevca je jako u svom koncentrovanom i čistom obliku i može izazvati iritaciju kože. Odlučite se za lek koji sadrži razblaženu verziju ovog ulja ako imate osetljivu kožu.

Ulje čajevca i bademovo ulje za psorijazu

Da bi se izbegao rizik od svraba i iritacije kože, ulje čajevca se u ovoj metodi razblaži sa osnovnim uljem. Bademovo ulje je veoma hidratantno i hranljivo za kožu. Suvoća, svrab i crvenilo će uskoro nestati upotrebom bademovog ulja zajedno sa uljem čajevca. Ova mešavina je dobra za psorijazu na licu i telu.

Sastojci:

  • 2 kašike bademovog ulja
  • 5-6 kapi ulja čajevca

Razblažite esencijalno ulje u osnovnom ulju i nanesite mešavinu ulja na zahvaćeno područje.
Ostavite da deluje što je duže moguće, najbolje preko noći. Radite ovo svake noći dok se simptomi ne povuku.

ronstik / gettyimages.com