Suv i zapušen nos: Ovih nekoliko metoda mogu da vam pomognu

by | 22.01.2024
Suv i zapušen nos: Ovih nekoliko metoda mogu da vam pomognu

Ukoliko vam je suv i zapušen nos, ako se problem ne rešava može da dovede do glavobolje, krvi iz nosa, infekcije sinusa. Jednostavni kućni lekovi održaće vlažnost sluzokože.

Ublažavanje suvog nosa znači preduzimanje koraka za vraćanje vlage u nos i sinuse. Jednostavni kućni lekovi za suv nos, kao što je upotreba ovlaživača ili fiziološkog spreja za nos, mogu pomoći.

Suv i zapušen nos: Jednostavni recepti koji donose olakšanje

Suvi nazalni i sinusni prolazi mogu dovesti do drugih problema, kao što su glavobolja i često krvarenje iz nosa. Lečenje suvog nosa i sinusa može pomoći u sprečavanju ovih i drugih problema, poput infekcije sinusa.

Suvi nazalni i sinusni prolazi mogu biti uzrokovani vremenom sa niskom vlažnošću, kao i određenim zdravstvenim stanjima, uključujući alergije i dehidraciju.

Simptomi suvog nosa i sinusa mogu uključivati začepljenost, glavobolju i upalu. Pored toga, nos i usta mogu biti ne samo suvi, nego i nadraženi.

Suv i zapušen nos: Osam proverenih metoda

Ovaj članak nudi osam predloga za ublažavanje simptoma. Možda ćete imati najviše uspeha kada ih kombinujete. Ako nijedna od ovih metoda  ne daje uspeh, obavezno se obratite se svom lekaru.

1 Povećajte unos tečnosti

Ispijanje više tečnosti, posebno vode, može pomoći da se razblaži sluz. Ovo može smanjiti osećaj začepljenosti u nosu i sinusima. Takođe može biti od pomoći da ograničite alkohol, koji vas može dehidrirati i još više isušiti sluzokožu.

Ako vam obična voda nije privlačna, dodajte malo limunovog soka u vodu  ili probajte napitak od elektrolita.

2 Koristite ovlaživač

Ovlaživač može da donese nekoliko benefita:

 • Održava sluzokožu vlažnom
 • Smanjuje upalu u nosu ili sinusima
 • Olakšava neke probleme sa disanjem

Većina ovlaživača zahteva destilovanu vodu ili često čišćenje kako bi se sprečilo razmnožavanje bakterija u sistemu.

3 Koristite fiziološki sprej za nos

Sprej za nos sa slanom vodom može se koristiti svakodnevno. Spečava zapušenje nosa i stvaranja guste sluzi. Takođe održava vaše nosne prolaze vlažnim.

4 Posuda za ispiranje sinusa

Posuda za ispiranje sinusa (neti pot) izgleda kao mali čajnik. Koristi se za ispiranje nosa i sinusa. Ispira nazalne prolaze, pomaže u uklanjanju viška sluzi i razređuje gusti nazalni sekret.

Takođe možete sami napraviti ispiranje pomoću sode bikarbone, soli bez joda i destilovane vode.

5 Udisanje pare

Topli, vlažni vazduh može pomoći u ublažavanju suvog nosa. Pokušajte da se istuširate toplom vodom ili samo sedite u kupatilu prepunom pare.

Takođe možete prokuvati vodu i udisati njenu paru. Da biste to uradili bezbedno sledite ove korake:

 • Prokuvajte vodu u velikom loncu na šporetu. Ako želite da ga prebacite u činiju, koristite onu koja je otporna na toplotu.
 • Pokrijte glavu peškirom za ruke.
 • Stavite lice direktno preko posude i dišite polako kroz nos.
 • Završite kada se para smanji, ili zamenite ključalu vodu u posudi i počnite ponovo.

6 Prirodna ulja

Takođe možete probati prirodna ulja kao što su kokosovo, susamovo i bademovo ulje. Koristite pamučni štapić da nanesete malu količinu ulja na unutrašnjost nosa. Opet, uvek je najbolje da razgovarate sa svojim lekarom pre nego što probate ovu vrstu leka.

7 Ne čačkajte nos

Izbacivanjem ove loše navike, ako je imate, može pomoći u smanjenju verovatnoće da će vam nos postati suv ili iritiran – ili gore nego što već jeste.

Čačkanjem nosa takođe možete da unese viruse i bakterije u vaše nosne prolaze, što može izazvati respiratorne bolesti i druge probleme.

8 Izbegavajte okidače

Možda ćete primetiti da vam nos postaje suv u određenim situacijama. Neki od najčešćih uključuju:

 • Prašina u prostoriji
 • Prečesto duvate nos
 • Promene u vremenu
 • Više nadmorske visine
 • Problemi sa kvalitetom vazduha kao što su dim ili smog
 • Prekomerna upotreba antihistaminika i dekongestiva
 • Korišćenje klima uređaja ili grejanja

Ako znate koji su vaši okidači, preduzmite korake da ih izbegnete ili se pobrinite da ste spremni sa ovlaživačem, sprejom za nos ili drugim lekom koji je efikasan za vas ako znate da ćete biti u uslovima koji izazivaju suv nos.

Ovo neće nužno lečiti vaš suv nos ako ga već imate, ali može pomoći u sprečavanju da vaši simptomi postanu ozbiljniji.

fizkes / gettyimages.com