Sunčeva svetlost za zdravlje štitne žlezde: 5 razloga da dobijete vitamin D prirodnim putem

by | 22.01.2024
Sunčeva svetlost za zdravlje štitne žlezde: 5 razloga da dobijete vitamin D prirodnim putem

Sunčeva svetlost ne donosi samo dobro raspoloženje – ima veliku ulogu u održavanju zdravlja štitne žlezde. Donosimo vam pet jednostavnih razloga zašto je dobro izlagati se suncu tokom dana.

Uhvatiti malo sunčeve svetlosti nije samo uživanje u danu; to je jednostavan način da se brinete o svojoj štitnoj žlezdi. Ovaj prirodni izvor vitamina D podržava proizvodnju hormona, drži imuni sistem pod kontrolom, pomaže apsorpciju lekova i podiže raspoloženje.

Sunčeva svetlost pogoduje štitnoj žlezdi

Iako je zima, ne zaboravite na zaštitiu od sunca. Nanesite kremu za sunčanje i konsultujte se sa svojim lekarom ako imate neke dermatološke ili druge probleme. Dakle, uživajte na zimskom suncu i pružite svojoj štitnoj žlezdi negu koju zaslužuje.

Sunčeva svetlost: Pet benefita za organizam:

Podrška hormonima štitne žlezde: Štitna žlezda proizvodi hormone (T3 i T4) koji kontrolišu metabolizam i nivo energije. Vitamin D, koji koža proizvodi kada je izložena sunčevoj svetlosti, pomaže štitnoj žlezdi da efikasno pretvara T4 u aktivniji hormon T3. Dakle, malo zimskog sunčanja daće koristan podsticaj štitnoj žlezdi.

Harmonija imunog sistema: Ponekad imuni sistem može postati preterano aktivan i napasti štitnu žlezdu, izazivajući probleme i neke bolesti. Vitamin D je poput čuvara mira, pomaže u smirivanju ovih imunoloških odgovora. Izlaganje sunčevoj svetlosti pomaže da  imuni sistem bude pod kontrolom, smanjujući rizik od problema sa štitnom žlezdom.

Bolja apsorpcija lekova: Ako uzimate lekove za štitnu žlezdu, vitamin D pomaže telu da ih bolje apsorbuje. Kao da vitamin D otvara vrata leku da pravilno radi svoj posao. Dakle, kada uhvatite malo sunčeve svetlosti, ne dobijate samo ten; takođe podržavate da lekovi za štitnu žlezdu rade efikasnije.

Srećno raspoloženje, srećna štitna žlezda: Sunčeva svetlost utiče na rasploženje utičući na proizvodnju hemikalija u mozgu koji stavaraju dobar osećaj – poput serotonina.

Dobro raspoloženje znači manje stresa, a manje stresa je odlično za štitnu žlezdu. Osim toga, sunčeva svetlost pomaže u regulisanju sna, osiguravajući da dobijete odmor koji je potreban štitnoj žlezdi za dobro funkcionisanje.

Zaštita od poremećaja povezanih sa nedostatkom vitamina D: Ovaj deficit može da dovede do problema sa štitnom žlezdom kao što su hipotireoza i struma. Provodeći vreme na suncu, smanjujete rizik od ovih problema. Zamislite to kao štit od problema sa štitnom žlezdom uzrokovanih nedostatkom vitamina D.

plprod / gettyimages.com