UKISELJENI KELJ SNIŽAVA PRITISAK

by | 20.06.2023

Ovako fermentisan, prepun je esencijalnih vitamina, minerala i dijetalnih vlakana

UKISELJENI KELJ SNIŽAVA PRITISAK  

Da li znate da kelj snižava pritisak? Ovo povrće kada se fermentiše može da poboljša ukus hrane, a osim toga donosi mnoge zdravstvene prednosti.

Ukiseljeni kelj snižava pritisak

Bez obzira da li želite da prirodnim putem smanjite krvni pritisak ili da poboljšate ukus hrane, kiseli kelj je odlična opcija. Prepuna je esencijalnih vitamina, minerala i dijetalnih vlakana koja mogu poboljšati zdravlje. Za one koji imaju povišen krvni pritisak, redovno jedenje ukiseljenog kelja može da pomogne.

Hiperetnzija se mora držati pod kontrolom

Hipertenzija može dovesti do ozbiljnih kardiovaskularnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca i moždani udar. Kada je visok krvni pritisak mišići u arterijskom zidu jače se unazad povlače. To dovodi do zadebljanja zidova arterija koji postaju suženije za protok krvi. Srce mora da dobije istu količinu, a manji arterijski otvori čine da glavni mišić radi sve teže i teže.

Nezdrava ishrana i nizak nivo aktivnosti povećavaju verovatnoću hipertenzije. Pored toga, faktori koji povećavaju rizik su previše soli u ishrani, pušenje, alkohol, kofein, nedostatak sna, stres…

Kako kelj snižava pritisak

Kelj je superhrana prepuna hranljivih materija i antioksidanata koji podržavaju opšte zdravlje. Bogat je vitaminima i mineralima kao što su magnezijum, kalijum i vitamin C. Istraživanja o ovim hranljivim materijama pokazuju da mogu da igraju ulogu u smanjenju i sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska.

Nemojte da brinete što je ukiseljeni kelj slan. Istraživanja su utvrdila da so u fermentisanom povrću neće povisiti krvni pritisak. Razlog su laktobacili koji pomažu telu efikasnije preradi natrijum.

Recept: Ukiseljeni kelj koji snižava pritisak

Veoma je lako ukiseliti kelj. Pored toga, on se jako dobro slaže s drugim povrćem i biljama koji se nalaze u ovom receptu.

Sastojci:

  • 250 g kelja
  • 4 čena belog luka
  • 1/2 luka
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašike narendanog svežeg đumbira
  • 2 šargarepe, narendane
  • 1 kašičica slatke crvene tucane paprike

Priprema: Dobro operite kelj, odovojite listove od stabljike. Listove iseckajte i stavite u tanjir. Ostalo povrće iseckajte na kockice i narendajte, a luk pasirajte. Dodajte biber i so. Povrće dobro izgnječite rukama sve dok kelj je postane tamnozelen i ima sluzavu teksturu poput alge. Mešavinu stavite u teglu, pritisnite rukom. Litar vode prokuvajte, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi i tek onda sipajte u teglu.

Napunite sve do vrha tegle. Teglu zatvorite poklopcem. Ostavite da odstoji nedelju dana na sobnoj temperaturi. Po jedna supena kašika dodata u jelo je dobar početak dok se ne naviknete na ukus. Posle možete da pređete na dve do tri kašike dnevno.

Osim što snižava krvni pritisak, fermentisani kelj može pomoći u varenju i zdravlju creva, deluje kao detoksikant, jača imuni sistem, promovišu gubitak težine, a takođe je dobar za zdravlje očiju.

Foto: happy_lark / gettyimages.com