KADA GORUŠICA STVARA TEGOBE

by | 20.06.2023

Nekoliko kućnih lekova može vam pomoći da ublažite simptome

KADA GORUŠICA STVARA TEGOBE  

Gorušica je bolest od koje pati oko 40% ljudi. Mnogi je rešavaju uzimanjem lekova, koji vremenom mogu da stvore druge zdravstvene probleme. Probajte alternatino rešenje s kučnim lekovima

Gorušica može da se ublaži na prirodan način

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), odnosno refluks kiseline ili gorušica je pojava koja se dešava kada sadržaj želuca se vraća u jednjak. Mišić na kraju jednjaka (donji stezač jednjaka) se opušta i dozvoljava hrani i tečnosti da uđe u želudac.

Nakon toga ovaj mišić se ponovo skuplja. Kada ovaj mišić oslabi, kiselina iz želuca može da se vrati u jednjak što stvara gorušicu.

To može da izazove osećaj pečenja u grudima, vratu i grlu. Pored toga javlja se i mučnina, kao i loš zadah iz usta.

Gorušica: Prednost kućnih lekova

U rešavanju ovog problema ljudi obično posegnu za lekovima koji blokiraju kiselinu. Međutim, dugotrajno uzimanje ovih lekova može da izazove stvaranje ožiljnog tkiva u dnu jednjaka. Zato je dobro se osloniti na prirodne lekove.

Gorušica: Jabukovo sirće može da pomogne

Jabukovo sirće je jedan od najpopularnijih kućnih lekova za refluks kiseline. Praktikuje se uzimanje pola kašičice jabukovog sirćeta razmućenog u čaši vode neposredno pre obroka. Ako vam se ne dopada ukus jabukovo sirćeta, pomešajte g s čajem umesto vode.

Sok od kiselog krastavca

Ukoliko ne volite sirće, pijte sok od kiselih krastavaca. Mnogi od nas imaju otvorenu teglu kiselih krastavaca u frižideru, tako da je sok lako dostupan.

Jabuke

Bilo da izaberete sveže jabuke, sok od jabuka ili jabukovaču, doneće vam olakšanje ako patite od gorušice. Pretpostavlja se da prirodni pektin u jabukama oblaže i smiruje uznemireni stomak.

Gorušica: Limun ublažava simptome

Limunada uz obrok je takođe odličan način da smirite gorušicu. Ipak, nemojte preterivati s količinom limunade (ili bilo koje druge tečnosti) jer će to opteretiti želudac pa će mu biti teže da vari.

Probiotici

Da bismo obezbedili zdrav mikrobiom u stomaku, trebalo bi da konzumiramo možemo da konzumiramo hranu ili suplemente koji sadrže zdrave bakterije koje su nam potrebne. One su poznate kao probiotici i doprinose zdravlju na mnogo načina.

 

Foto: Boarding1Now / gettyimages.com