Dijareja: Kako da brzo smirite uznemiren stomak

by | 15.11.2023
Dijareja: Kako da brzo smirite uznemiren stomak

Dijareja je poremećaj varenja koji je svaka osoba doživela barem jednom u životu. Ona može da iscrpi, zato otkrijte efikasne metode koje će umiriti stomak. 

Uopšteno govoreći, dijareja nije ozbiljan zdravstveni problem i može se lečiti jednostavnim kućnim lekovima. Osim vodenaste i retke stolice, simptomi dijareje mogu uključiti nadimanje, grčeve i bol u stomaku.

Dijareja: Kako da brzo rešite problem

Postoji nekoliko kućnih lekova za dijareju koji su prilično efikasni za lečenje lakših slučajeva kod kuće. Uznemiren stomak, začinjena ili masna hrana, alergije na hranu, novi lekovi, određeni suplementi, infekcije, trovanje hranom, loše varenje, itd. su neki od najčešćih uzroka ldijareje. Netolerancija na laktozu je takođe vrlo čest uzrok bolova u stomaku i labavih pokreta.

Dijareja: Popularni kućni lekovi

Sok od limuna

Limunov sok ima antiinflamatorna svojstva, što ga čini jednim od najboljih lekova za dijareju. Deluje umirujuće, rehidrira telo i ublažava bolove u crevima. Limunov sok se može kombinovati sa vodom i prstohvatom soli, korijanderom u prahu i mentom.

Slano-slatka voda

Dijareja takođe može da dovede do prekomernog gubitka tečnosti i dehidracije. Domaći rastvor za oralnu rehidraciju sastoji se od 5-6 kašičica soli i šećera na litar vode. Pije se tokom dana u gutljajima.

Jogurt

Bogat je probioticima – živim mikroorganizmima koji poboljšavaju zdravlje creva i može pomoći u sprečavanju dijareje.

Banane

Banane su bogate kalijumom i pektinom (rastvorljiva vlakna) i veoma dobro deluju na rad creva. Osim toga, banane takođe pomažu da se nadoknade izgubljeni elektroliti.

Nar

Nar ima antiinflamatorna svojstva i jedan je od najefikasnijih kućnih lekova za uznemireni stomak i dijareju.

Seme piskavice

Seme piskavice je takođe popularan kod kuće za lečenje dijareje i bolova u stomaku. Uzmite  1-2 kašičice suvog semena piskavice i sameljite u električnom mlinu kako biste dobili fini prah. Pomešajte ga s šačom vode i popijte ujutru za prazan stomak. Radite ovo tri jutra zaredom.

Med i cimet

Med je vekovima korišćen kao prirodni lek za dijareju. Po kašičicu meda i cimeta pomešajte u čaši tople vode i pijte ujutru na prazan stomak.

Seme kima

Seme kim je mnogo više od začina. Čaj od kima može pomoći u lečenju dijareje jer pomaže u poboljšanju varenja. Kašičica semena kima prokuvjte  u šolji vode, procedite i popijte.

Seme gorušice

Antibakterijska svojstva semena gorušice (slačica), takođe je odlično u slučaju dijareje. Konzumiranje 1/4 kašičice semena gorušice koje je namočeno u supenu kašiku vode sat vremena je efikasan tretman i može se ponoviti 2-3 puta dnevno.

Dijareja bi trebalo da prođe u roku dva do tri dana. Ukoliko ne prođe obavezno se javite lekaru jer je potrebna medicinska intervencija.

peredniankina / gettyimages.com