Putnička dijareja: 4 saveta da je sprečite i uživate u odmoru

by | 26.06.2024
Putnička dijareja: 4 saveta da je sprečite i uživate u odmoru

Putnička dijareja je najčešća bolest koja se javlja tokom leta. Evo na koje sve načine možete  da sprečite ovu neprijatnu pojavu koja može da vam upropasti godišnji odmor. 

Putnička dijareja je retko kad opasna po život, ali ako ništa drugo, može učiniti da inače prijatno putovanje i godišnji odmor budu upropašćeni. Često se dešava da uzrok putničke dijareje mogu biti patogeni u hrani koji nisu štetni za lokalno stanovništvo, ali jestu za turiste. Naime, razlog tome je što turisti nemaju imuni sistem koji je naviknut na te bakterije.

Šta je putnička dijareja?

Putnička dijareja je gastrointestinalni poremećaj koji najčešće pogađa putnike koji putuju u zemlje sa nižim higijenskim standardima ili različitom mikrobiološkom okolinom u odnosu na njihovu domovinu. Ova dijareja je obično uzrokovana konzumiranjem kontaminirane hrane ili vode i može biti uzrokovana različitim patogenima, uključujući bakterije, viruse i parazite.

Prema studiji, više od 60 odsto slučajeva dijareje kod putnika uzrokovano je sledećim bakterijama:

  • Escherichia coli
  • Shigella
  • Campilobacter
  • Salmonella
  • Aeromonas
  • Plesiomonas

Putnička dijareja može biti blaga do teška; to je širok spektar i situacija od slučaja do slučaja. Ako primetite da imate dijareju koja je veoma krvava, trebalo bi da budete veoma zabrinuti i odmah idite u hitnu pomoć.

Putnička dijareja: Kako je izbeći?

Kako biste izbegli takvu situaciju, sledite ove savete za sprečavanje putnike dijareje:

Pazite šta jedete

Da li kupujete od prodavaca čija hrana izgleda kao da je bila izložena duže vreme? Gde bi prakse dezinfekcije mogle biti nejasne? Izbegavate ove greške i jedete hranu koja se kuva po narudžbini i služi vruća. Izbegavajte da jedete bilo šta sirovo ili što je satima bilo napolju, a sami ogulite svo voće i povrće nakon što ih kupite u prodavnici.

Izbegavajte vodu iz slavine

Uvek nosite flaširanu vodu sa sobom kada putujete i naručite bilo koja druga pića bez leda, koja se obično prave od vode iz slavine. Stručnjaci savetuju da zatvorite usta dok se tuširate jer je voda pod tušem još jedan način na koji mogu da unesu štetne bakterije.

Ako nosite antibiotike na put

U prošlosti, lekari su često predlagali ljudima da ponesu antibiotike u slučaju da dođe do putničke dijareje. Međutim, sada se „klatno zaljuljalo“ u suprotnom smeru jer je na primer bakterija E. coli postala otporna na antibiotike, što bi ih u ovom slučaju učinilo beskorisnim.

Takođe, antibiotici mogu da unište i dobre bakterije koje mogu pomoći da se zaštitite od infekcija. Zato, uvek se posavetujte sa lekarom oko antibiotika. Osobe sa slabijim imunitetom možda će morati da ih nose. A ako dobijete ozbiljan slučaj putničke dijareje, odmah posetite bolnicu ili medicinsku ustanovu kako bi vam mogli prepisati lekove za lečenje.

Pijte puno tečnosti

Ako dobijete putničku dijareju, držite flaširanu vodu pri ruci. Važno je da ostanete hidrirani i da nadoknadite tečnosti koje je vaše telo izgubilo. Tečnosti za piće koje uključuju elektrolite mogu biti posebno efikasne za sprečavanje putničke dijareje.

Ako ste ozbiljno dehidrirani, trebalo bi da pronađete rešenja za oralnu rehidraciju u lokalnim apotekam. Kao opšte pravilo, ako imate dijareju koja se ne prolazi posle nedelju dana ili imate krvavu dijareju, posetite lekara što je pre moguće.

nicoletaionescu / gettyimages.com