KIM, KOMORAČ I KAMILICA UBLAŽAVAJU GRČEVE KOD BEBA

by | 06.07.2022

Umesto skupih sirupa iz apoteke, napravite čajeve od lekovitog bilja

 

Iako bi mnogi roditelji voleli da postoji stopostotno tačan odgovor zašto se javljaju grčevi kod beba – nažalost, taj odgovor još uvek ne postoji.

Medicina je stava da se gr­če­vi javljaju jer organi za varenje kod beba još uvek nisu u pot­punosti razvijeni. Dalje, smatra se da grčevi kod beba mogu nas­tati zbog nemogućnosti da beba podrigne nakon jela.

Ukoliko beba previše halap­ljivo jede, ili ako tokom jela pro­guta previše vazduha, taj vazduh napuniće bebina creva i dovesti do gasova i grčeva kod beba.

Iako je ovo vrlo stresan pe­riod i za bebe i za roditelje, ohrabrujuća vest je da grčevi kod beba ne traju toliko dugo, naj­više tri do četiri nedelje, i nakon toga oni u potpunosti nestaju.

U apotekama dostupni su razni preparati za ublažavanje simptoma grčeva kod beba, me­đutim ne može se sa sigur­nošću reći da će oni pomoći da se problem reši, već će samo privremeno doprineti ubla­ža­vanju simptoma.

Nažalost, ne postoji univer­za­lan lek za rešavanje problema grčeva kod beba, taj period se jednostavno mora pregurati za­jed­ničkim snagama, ali postoji nekoliko namirni­ca koje su se pokazale delot­vor­nim kod ublažavanja simp­toma grčeva.

Ukoliko se budete odlučili za neke od narednih načina za ublažavanje grčeva, obavezno zatražite savet od pedijatra.

Kim

Prema starom narodnom verovanju, smatra se da kim  može pomoći bebama kod ubla­ža­vanja simptoma grčeva u stomaku.

Kim je dvogodišnja zeljasta biljka, a sjajno je to što je ova biljka samonikla te je možete pro­naći bilo gde na travnjacima i livadama. Kim se ve­kov­ima koristio kao prirodan lek za ubla­ža­vanje problema sa želucem, nadutosti, grčeva i sličnih tegoba.

Ova biljka bogata je eteričnim uljem koje umiruje creva, pomaže radu želuca, smanjuje grčeve te se konzumiranje ovog čaja preporučuje za bebe koje imaju tegobe sa grčevima.

Evo kako možete napraviti čaj od kima – u 150 ml ključale vode ubacite kašičicu kima i os­tavite da odstoji 15 do 20 min. Čaj se daje bebi dok je još uvek topao kako bi imalo veći efekat.

Komorač

 Kao i kim, tako se i komorač godinama koristio za ublažavanje tegoba sa nad­u­toš­ću, gasova i grčevima, kako kod odraslih tako i kod beba. 

Semenke komorača sadrže esencijalna ulja koja imaju antiseptičko, diuretičko, pro­tiv­u­palno dejstvo i imaju po­ziti­van učinak na probavni sistem.

Ukoliko dojite vašu bebu, on­da se mamama preporučuje konzumiranje čaja od ko­mo­ra­ča jer će beba kroz mleko po­pri­miti sve blagodeti ovog čaja.

Za pripremu čaja od komo­ra­ča pripremite litar ključale vode u koju ćete uba­citi kašiku komorača. Ostavite 20 minuta, a čaj možete piti to­kom celog dana u manjim količinama. 

Stalna upotreba čaja od komorača nije preporučljiva, te se uvek pre ovog koraka savetujte sa lekarom.

 Kamilica

Svima dobro poznat čaj od kamilice najčešće se koristi kao prirodan lek za urinarne infekcije i brojne druge tegobe. Kako za odrasle, tako je i kamilica pogodna za bebe.

Čaj od kamilice često se daje bebama kada se jave grčevi u stomaku, iz prostog razloga što ovaj čaj opušta creva i tako smanjuje pojavu gasova i grčeva.

Za pripremu čaja od kamilice koriste se isključivo osušeni cvetovi kamilice. Jednu kašiku kamilice prelijte sa šoljom ključale vode i ostavite nekoliko minuta da odstoji. Ne preporučuje se konzmiranje više od 110g za bebe tokom dana, sasvim je dovoljno jedna do dve kašike čaja.