ISHRANA U BOJI DUGE ŠTITI OD BOLESTI SRCA

by | 05.07.2022

Stručnjaci savetuju: U ovo doba godine napunite tanjir svežim voćem i povrćem u svim bojama proleća. Boje će nam obezbediti više energije i sačuvati zdravlje

  

Ishrana u boji duge, kada su na tanjiru zastupljenje sve boje, u ovo doba godine može da nam obezbedi dodatnu energiju, ali i da nas zaštiti od bolesti srca, hipertenzije i visokog holesterola. Hrana različitih boja dobra je osnova za psihičko i fizičko zdravlje i u poznim godinama. Savete naših baka „danas zeleno, sutra crveno“ potvrđuju i stručnjaci.

Zeleno voće i povrće – moćni zaštitnici

 Zeleno voće i povrće štite zdravlje očiju, smanjuju rizik od degeneracije makule povezane sa starenjem. Zeleno lisnato povrće bogato je takođe folnom kiselinom koja je veoma važna za buduće mame i zdravlje bebe. Stručnjaci navode da nas esencijalne hranljive materije, koje se nalaze u zelenom povrću i voću, štite od raka i visokog nivoa „lošeg” holesterola, regulišu varenje i poboljšavaju funkcionisanje imunog sistema.

Zeleno povrće: Brokoli, spanać, kupus, zelena salata, prokelj, boranija, krastavci, tikvice, grašak, zelena paprika

Zeleno voće: Zelene jabuke, kivi, limeta, avokado.

 Plavo i ljubičasto voće i povrće dobro za mozak

Plavo i ljubičasto voće i povrće pomaže u prevenciji srčanih bolesti, moždanog udara i raka. Ishrana u boji duge i ljubičas­to voće i povrće utiču na pamćenje i dobra su osnova za zdravlje i u poznim godina­ma. Veruje se da hrana u ovoj boji štiti zdravlje urinarnog trakta i reguliše varenje.

Plavo i ljubičasto povrće: Patlidžan, ljubičasti kupus.

Plavo i ljubičasto voće: Kupine, borovnice, ljubičasto grožđe, šljive, suvo grožđe, smokve.

 Narandžasto i žuto voće i povrće jača vid i sprečava upale

 Narandžasto i žuto voće i povrće prepuno je hranljivih materija za koje se smatra da štite nervni sistem, utiču na dobar vid i sprečavaju bolesti srca. Ova boja je važna i za održavanje zdravlja kože, jačanje imunološkog sistema i izgradnju jakih kostiju.

Narandžasto i žuto povrće: Šargarepa, bundeva, kukuruz šećerac, sladak krompir, žuta paprika, žut paradajz.

Narandžasto i žuto voće: Žute jabuke, kajsije, pomorandže, grejpfrut, breskve, mango, papaja, kruške, ananas.

Crveno voće i povrće čuva srce

 Crveno voće i povrće sadrži obilje antioksidanasa koji smanjuju rizik od razvoja ateroskleroze, hipertenzije i visokog holesterola. Ova jedinjenja štite nas i od bolesti srca, poboljšavaju kognitivne sposobnosti i smanjuju rizik od razvoja različitih vrsta raka, uključujući rak prostate.

Crveno povrće: Paradajz, rotkvice, crveni kupus, cvekla.

Crveno voće: Jagode, grožđe, lubenica, trešnje, višnje, maline, grožđe, jabuke.

Belo voće i povrće

 Belo voće i povrće obiluje materijama za koje se veruje da snižavaju nivo „lošeg” holesterola i regulišu visok krvni pritisak. Belo voće i povrće jača imunitet, a vitamini i minerali u belom voću i povrću, kako se smatra, smanjuju rizik od raka debelog creva, prostate i dojke.

Belo povrće: Krompir, luk, pečurke, karfiol, repa, beli luk.

Belo voće: Banane, bele nektarine, bele breskve, kruške.