Ovseno mleko: Za zdravo srce i kosti

by | 11.09.2023
Ovseno mleko: Za zdravo srce i kosti

Otkrijte zašto je ovo mleko toliko popularno

Ovseno mleko je alternativa kravljem mleku bez laktoze i pogodna za vegane. Sadrži važne hranljive materije koje su povezane sa nekoliko zdravstvenih prednosti. Od poboljšanja zdravlja srca, kože do podrške imunološkom sistemu, ovo mleko može biti odličan dodatak redovnoj ishrani

Ovseno mleko je odlična zamena za krvlje mleko

Ovseno mleko je odlična zamena kravljem mleku i odličnog je ukusa. Budući da je bez laktoze odlična je alternativa na one osobe koje su alergične na ovaj sastojak. Ovo mleko je bogato kalcijumom i drugim esencijalnim hranljivim materijama.

Ovseno mleko: Zdravstvene prednosti

Naučici su detaljno ispitali svojstva ovog mleka i zaključili da donosi brojne zdrasatvene benefite:

1. Može smanjiti LDL holesterol

Dokazano je da konzumiranje ovsenog mleka smanjuje holesterol i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ovi efekti se mogu pripisati svojstvima β-glukana da formira gel. Ovo vlakno igra ulogu u metabolizmu holesterola i uklanja ga iz creva.

2. Dobro je za zdravlje kostiju

Poznato je da antioksidansi kao što je vitamin E štite od štetnih slobodnih radikala. Oni takođe pomažu u smanjenju rizika od artritisa. Ovseno mleko sadrži pristojnu količinu kalcijuma, gvožđa, kalijuma, magnezijuma, fosfora, cinka, vitamina D i raznih drugih minerala. Oni igraju vitalnu ulogu u održavanju mineralne gustine kostiju.

3. Sprečava opstipaciju

Ovas je bogat srednje rastvorljim i fermentabilnim vlaknima. Ona mogu pomoći u smanjenju opstipacije povećanjem količine stolice i ubrzavanjem tranzita debelog creva.

4. Regulište nivo šećera u krvi

Dijetalna vlakna pomažu u regulisanju nivoa glukoze i lipida u krvi zbog nesvarljivosti u tankom crevu i fermentacije u debelom crevu. Ovas i proizvodi od ovsa (kao što je ovseno mleko) su dobar izvor rastvorljivih dijetetskih vlakana bogatih β-glukanom, što može pomoći u smanjenju postprandijalne glukoze i odgovora na insulin. β-glukan takođe može poboljšati osetljivost na insulin i održati kontrolu glikemije.

5. Pomaže u mršavljenju

Ishrana bogata vlaknima može pomoću u kontroli telesne težine. Korisna uloga β-glukana u insulinskoj rezistenciji i gojaznosti se kontinuirano dokumentuje. Ova vlakna formiraju visoko viskozne rastvore u crevima i poboljšavaju sitost.

Potencijalni neželjeni efekti ovsenog mleka

Ovseno mleko se populariše zbog dokazanih zdravstvenih prednosti i mnogi ga uključuju u svoju ishranu kao zdravu alternativu običnom mleku. Ali to može izazvati neke neželjene efekte:

Komercijalno ovseno mleko sadrži aditive, konzervanse i veštačke arome. Dakle, može uticati na probavni sistem i crevnu floru. Takođe sadrži dodatne šećere, a može biti nezdravo i izazvati dijareju kada se kombinuje sa visokim sadržajem vlakana.

Ovseno mleko može izazvati stomačne tegobe kod nekoliko ljudi zbog visokog sadržaja vlakana. Takođe se mogu javiti gasovi u crevima, nadimanje, nadimanje, podrigivanje i bol u stomaku. Rastvorljiva vlakna u ovsenom mleku mogu da apsorbuju višak vode, pretvore je u supstancu nalik gelu i možda uspore proces varenja. Ako ste netolerantni ili alergični na ovas, takođe možete osetiti povraćanje ili mučninu.

Kako da napravite ovseno mleko

Potopite šolju ovsenih pahuljica u vodu oko 15 minuta. Operite i ocedite ovas jer ovo osigurava da mleko ima lep ukus i kremastu (ne sluzavu) teksturu.

Dodajte malo javorovog sirupa i vanile. Dodajte četiri šolje vode i prstohvat soli. Blendajteoko 45 seksundi dok ne postane glatko. Procedite dva puta kroz sterilnu gazu. Za najbolji ukus, ohladite ovseno mleko najmanje 30 minuta pre serviranja.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Dijana Škorić

Almaje / gettyimages.com