Nar je dobar za mozak: Može da pomogne u čišćenju moždane magle

by | 19.12.2023
Nar je dobar za mozak: Može da pomogne u čišćenju moždane magle

Nar je dobar za mozak kako tvrde naučnici. Pokazao se veoma efikasnim na funkcije mozga i pamćenje – odnosno na poboljšanje vizuelne i verbalne memorije.

Nar se koristi od davnina i čak se pominje u Bibliji. Možese reći da je ovo voće veoma moćno kada se radi o hranljivim materijama. Zato bi trebalo iskoristiti njegove prednosti i uvrstiti ga u svakodnevnu ishranu.

Nar je dobar za mozak: Jedite ga svakodnevno

Nar je prepun vitamina, vlakana i drugih hranljivih materija. Samo jedna šolja nara, ili semenki, može da obezbedi 7 g vlakana, 3 g proteina, 16% RDI folata, 30% RDI vitamina C, 12% RDI kalijuma i 36% RDI RDI vitamina K.

Pored toga, dva veoma moćna fitokonstituenta koja su odgovorna za mnoge zdravstvene prednosti nara su:
Punicalagins – fenol koji se nalazi u kožici i kori nara.
Punicinska kiselina – glavna masna kiselina koja se nalazi u ulju semena nara.

Glavni razlog zašto je nar toliko dobar za organizam je njegov antioksidativni kapacitet. Nar sadrži dva velika antioksidansa: vitamin C i punikalagin. Antioksidansi su jedinjenja koja pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala ili oksidanata u telu. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji oduzimaju elektrone od stabilnih molekula, čineći ih i nestabilnim.

Antioksidansi su molekuli koji mogu da daju elektrone ovim slobodnim radikalima da bi ih stabilizovali. Tako neutrališu svoje štetne efekte. Oksidativni stres se dešava kada je broj slobodnih radikala veći od broja oksidanata koji su dostupni da ih neutrališu. Odgovoran je za mnoga zdravstvena pitanja, od preranog starenja do neurodegenerativnih bolesti, do zapaljenja, do umora nadbubrežne žlezde, do srčanih bolesti, do drugih hroničnih stanja.

Odlična stvar kod vitamina C je to što je rastvorljiv u vodi, što mu omogućava da lako obezbedi antioksidante vašim ćelijama. Takođe ga reciklira glutation, što znači da se može koristiti iznova i iznova za neutralizaciju oksidanata.

Punikalagin je antioksidans koji je zaista jedinstven za nar. Zato je mnogo dostupniji u soku od nara koji se pravi od kore i kore, kao i od semenki.

Nar je dobar za mozak jer može pomoći u čišćenju moždane magle

Nar i sok od nara, koji obezbeđuju zdravstvene prednosti nara. Jedna od najvećih pritužbi kod osoba koje pate od moždane magle su: nemogućnost fokusiranja, kratkoročni gubitak pamćenja… To čini svakodnevno funkcionisanje težim i frustrirajućim. Radni zadaci traju duže nego obično, a odnosi su takođe pogođeni.

Nekoliko studija je pokazalo efekte nara na zdravlje mozga i pamćenje. U jednoj su oni koji pate od problema sa pamćenjem dobili sok od nara. Pokazali su poboljšanje vizuelne i verbalne memorije nakon nekog vremena.

U studiji na životinjama, pokazalo se da nar ima neuroprotektivne efekte. Ovo može biti zbog njegovih antiinflamatornih svojstava jer je neuroinflamacija faktor neurodegenerativnih bolesti. Ovim neuroprotektivnim efektima su potrebna dodatna istraživanja kako bi se procenile prednosti nara za lečenje Alchajmerove i drugih neurodegenerativnih bolesti. U drugoj studiji, činilo se da sok od nara usporava napredovanje demencije.

Anna Usova / gettyimages.com

Možda će vas zanimati