Kako brzo zapamtiti mnogo informacija: 4 efikasne tehnike

by | 15.05.2024
Kako brzo zapamtiti mnogo informacija: 4 efikasne tehnike

Zapamtiti velike količine informacija u kratkom vremenskom periodu, posebno kada učite za ispite, može biti veoma teško. Evo kako možete brzo zapamtiti gomilu podataka.

Ako ste suočeni sa problemom da dugo proučavate gradivo, a vaš um ostaje prazan, trebalo bi da isprobate neke tehnike pamćenja koje već pomažu mnogim ljudima.

Kako brzo zapamtiti mnogo informacija?

Postoje četiri jednostavne tehnike koje vam mogu pomoći. Ovo je naročito korisno ako treba da naučite obimno gradivo. Dakle, pogledajmo o čemu se radi:

Kako brzo zapamtiti informacije: Akronimi i akrostihovi

Akronimi i akrostihi su veoma korisna sredstva za pamćenje informacija. Ovo je posebno efikasno ako je važno ne samo naučiti termine, već i zapamtiti njihov redosled. da biste to uradili, potrebno je da smislite novu reč ili grupu reči, a svako prvo slovo reči će početi prvim slovom termina koji treba da naučite.

Na primer, ako želite da se setite duginih boja, možete koristiti frazu „čaplja tvrdoglavo čeka jesen, ona će ofarbati sanke“. Svaka reč ove rečenice kodira jednu od duginih boja.

Muzička mnemonika

Muzička mnemonika takođe može da pomogne. Ako znate sve pesme svog omiljenog izvođača napamet, ali zaboravite šta treba da kupite u prodavnici, postoji jednostavno objašnjenje za ovo. Zadivljujuće pesme se mnogo lakše pamte nego dugi niz smešnih reči i slova. Dakle, sledeći put kada budete morali da zapamtite nešto, pokušajte da uparite informacije sa melodijom koju već znate.

Rimirane mnemonike

Poput muzičkih mnemotehnika, mnemotehnika za rimovanje koristi udobne i atraktivne ritmove i obrasce da bi olakšala pamćenje. Da biste koristili ovaj metod, potrebno je da svaki red informacija završite rimom. Ovo će vam pomoći da brzo i dugo pamtite složene informacije.

Napravite palatu sećanja

Ova tehnika je malo komplikovanija od prethodnih, ali vam takođe može pomoći. Da biste to uradili, morate mentalno mapirati slike koje predstavljaju informacije na zamišljenu mapu. Evo kako da kreirate i koristite svoju palatu sećanja.

Izaberite svoju palatu sećanja. Da biste to uradili, važno je da izaberete prostor koji vam je veoma poznat. Ovo može biti vaš dom iz detinjstva ili put kojim idete u školu ili posao.

Identifikujte različita mesta u ovoj palati. Prošetajte prostorom mentalno i izaberite različita mesta gde možete postaviti jedinstvene slike. Ta mesta mogu biti ormar, lampa, krevet ili bilo šta drugo.

Dodelite sliku određenim lokacijama. Recimo da treba da zapamtite listu za kupovinu. Mentalno postavite svetlu sliku svake stavke na ovoj listi na mesta koja ste izabrali. Što brže i šokantnije vaša mašta prikazuje ove slike, veća je šansa da ništa nećete zaboraviti. Na primer, ako treba da kupite kolačiće, zamislite da lapma u spavaćoj sobi balansira na ogromnoj planini kolačića i tako dalje. Da, ova tehnika vam može izgledati veoma apsurdna, ali zaista funkcioniše.

Khosrork / gettyimages.com