Pažnja ljubiteljima kafe i čaja: Da li znate koji su najzdraviji načini konzumiranja?

by | 16.05.2024
Pažnja ljubiteljima kafe i čaja: Da li znate koji su najzdraviji načini konzumiranja?

Ljubiteljima kafe i čaja stručnjaci savetuju da se pridržavaju određenih pravila kada se radi o konzumiranju ovih najpopoularnijih napitaka. I najveća dilema – da li se piju posle jela?

Indijski savet za medicinska istraživanja (ICMR) je nedavno objavio nove smernice za ishranu u saradnji sa Nacionalnim institutom za ishranu (NIN), fokusirajući se na promovisanje zdravih navika u ishrani. Među različitim preporukama, smernice nude specifične savete u vezi sa konzumacijom čaja i kafe, upozoravajući na prekomerni unos i naglašavajući važnost umerenosti za bolje zdravlje.

Šta se savetuje ljubiteljima kafe i čaja?

Najnovije smernice ICMR savetuju pojedince da izbegavaju konzumaciju čaja, kafe i drugih napitaka sa kofeinom uz obroke ili odmah posle jela. Preporuka je da se uzdržite od pijenja čaja najmanje sat vremena pre i posle jela. Obrazloženje ove preporuke leži u činjenici da prekomerna konzumacija kofeina može dovesti do fiziološke zavisnosti, jer stimuliše centralni nervni sistem.

Ljubiteljima kafe se savetuje da ne preteruju sa količinom

Prema ICMR smernicama, preporučeni dnevni unos kofeina ne bi trebalo da prelazi 300 mg. Važno je razumeti sadržaj kofeina u različitim napitcima da biste efikasno upravljali unosom. Na primer, šolja kuvane kafe od 150 ml sadrži otprilike 80 do 120 mg kofeina, dok instant kafa sadrži oko 50 do 65 mg. Slično tome, porcija čaja sadrži oko 30 do 65 mg kofeina.

Zašto su čaj i kafa na radaru?

Jedna od primarnih zabrinutosti koje je pokrenuo ICMR izveštaj je uticaj kofeina na apsorpciju gvožđa u telu. Kofeinska pića kao što su čaj i kafa sadrže tanine, koji se mogu vezati za gvožđe u stomaku, što dovodi do smanjene apsorpcije gvožđa. Ovo može dovesti do nedostatka gvožđa i stanja poput anemije. Prekomerna konzumacija čaja i kafe povezana je sa povišenim krvnim pritiskom i srčanim nepravilnostima.

Najzdraviji način konzumiranja kafe i čaja

Iako smernice upozoravaju na čaj sa mlekom, oni sugerišu da crni čaj, ili čaj bez mleka, može ponuditi zdravstvene prednosti. Konzumiranje čaja bez mleka povezano je sa poboljšanom cirkulacijom krvi i smanjenim rizikom od bolesti koronarnih arterija i raka želuca.

Smernice ICMR-a naglašavaju važnost uravnotežene ishrane. Oni podstiču pojedince da konzumiraju ishranu bogatu voćem, povrćem, nemasnim mesom, morskim plodovima i celim žitaricama. Treba izbegavati dijete sa visokim sadržajem ulja, šećera i soli.

somchaij / gettyimages.com

Možda će vas zanimati