Ovo su neki od ubičajenih zdravstvenih problema sa bubrezima kod trudnica

by | 19.03.2024
Ovo su neki od ubičajenih zdravstvenih problema sa bubrezima kod trudnica

Nositi bebu u stomaku je radosno iskustvo, ali trudnica mora da se suoči sa mnogim izazovima tokom ovog perioda, uključujući probleme sa bubrezima.

 

Ova dva organa u obliku zrna pasulja aktivno rade na filtriranju otpadnih proizvoda iz krvi i održavanju ravnoteže tečnosti. Tokom trudnoće, bubrezi su pod dodatnim pritiskom zbog povećanog volumena krvi i otpadnih produkata i majke i fetusa.

Mogući bubrežni problemi kod trudnica

Tokom trudnoće, bubrezi su opterećeni zbog povećanog volumena krvi i proizvodnje urina, što je posledica hormonalnih promena i rasta ploda. Evo nekoliko razloga zašto se to dešava:

Povećan volumen krvi: Tokom trudnoće, telo proizvodi više krvi kako bi zadovoljilo potrebe rasta i razvoja fetusa. Ovo dovodi do povećanog opterećenja bubreza jer moraju filtrirati veću količinu krvi.

Pritisak na bubrege: Rastući fetus vrši pritisak na okolne organe, uključujući bubrege. Ovo može ograničiti protok krvi u bubrege i otežati njihov rad.

Hormonalne promene: Tokom trudnoće, nivo hormona kao što su progesteron i estrogen dramatično raste. Ovi hormoni mogu uticati na funkciju bubrega, što može dovesti do zadržavanja tečnosti i povećane proizvodnje urina.

Povećana potreba za filtracijom: Bubrezi su odgovorni za filtriranje otpadnih materija iz krvi i izlučivanje viška tečnosti iz organizma. Tokom trudnoće, bubrezi moraju raditi više kako bi izlučili tečnost i otpadne materije koje se stvaraju kako kod majke tako i kod fetusa.

Ovi faktori zajedno doprinose povećanom opterećenju bubrežnog sistema tokom trudnoće. Važno je redovno pratiti zdravlje bubrega tokom trudnoće i obratiti pažnju na simptome problema, kao što su oticanje, bol u leđima ili promene u urinu, te se konsultovati sa lekarom ako se pojave.

Tegobe sa bubrezima kod trudnica

Neki problemi sa bubrezima koji se javljaju kod trudnica su sledeći:

Infekcije urinarnog trakta (UTI)

To je jedna od infekcija od kojih pate žene. Glavni uzrok UTI su bakterije koje ulaze u uretru kroz anus i inficiraju urinarni trakt. Produžena infekcija UTI kod žene može dovesti do pijelonefritisa, ozbiljne infekcije bubrega koja može dovesti do povećanja broja prevremenih porođaja.

Gestacijska hipertenzija

Visok krvni pritisak koji se javlja tokom trudnoće poznat je kao gestacijska hipertenzija. Važno je napomenuti da 2 od 50 žena pati od ovog problema. Hronična hipertenzija se javlja kada žena ima visok krvni pritisak pre trudnoće. Što može dovesti do smanjenog dotoka krvi u bubrege, uzrokujući nekoliko drugih problema.

Akutna povreda bubrega (AKI)

U ovom stanju, bubrezi ne uspevaju da filtriraju otpad iz krvi što dovodi do akutnog zatajenja bubrega u roku od nekoliko sati/dana.

Kamen u bubregu

Trudnoća može povećati rizik od kamena u bubregu zbog hormonalnih promena i smanjenog protoka tečnosti u urinarnom traktu. Može biti veoma bolno i neprijatno, posebno ako blokira protok urina. Za uklanjanje kamena iz bubrega može biti potreban medicinski tretman. Pijenjem dovoljno vode i promenama u ishrani može se sprečiti stvaranje kamena u bubregu tokom trudnoće.

Preeklampsija

Višak proteina u urinu (takođe poznat kao proteinurija) nakon 20 nedelja trudnoće je indikacija opasnog stanja poznatog kao preeklampsija. Može uticati na funkciju bubrega i dovesti do problema kao što su oštećenje bubrega i eklampsija (napadi).

Da bi se sprečilo pogoršanje komplikacija, potrebno je pažljivo praćenje, adekvatan san i smanjenje unosa kofeina i natrijuma. Ovo su najefikasniji načini za izbegavanje preeklampsije.

Buduće majke treba da vode računa o zdravlju bubrega tokom trudnoće kako bi smanjile rizik od komplikacija. Redovna prenatalna nega je neophodna za rano otkrivanje i lečenje bilo kakvih problema povezanih sa bubrezima. Ovo uključuje praćenje funkcije bubrega, krvnog pritiska i nivoa proteina u urinu.

Halfpoint / gettyimages.com