Kamen u bubregu: Koji su znaci i kada treba da potražite medicinsku pomoć

by | 12.02.2024
Kamen u bubregu: Koji su znaci i kada treba da potražite medicinsku pomoć

Kamen u bubregu može izazvati intenzivan bol, koji se često se opisuje kao jedan od najtežih bolova koje pojedinci doživljavaju. Pored bolova, saznajte koji simptomi takođe ukazuju na ovo stanje.

 

Kamen u bubregu, poznat medicinski kao nefrolitijaza ili urolitijaza, je često bolno stanje koje može uticati na ljude svih dobnih grupa. Simptomi mogu varirati u zavisnosti od veličine kamena i mesta gde se nalazi unutar bubrega ili urinarnog trakta.

Kamen u bubregu: Koji su najčešći simptomi

Kamen u bubregu su čvrste mineralne naslage koje se formiraju u bubrezima kada urin sadrži visoke nivoe određenih supstanci, kao što su kalcijum, oksalat i mokraćna kiselina.

Ovi kristali mogu vremenom da rastu u veličini, formirajući čvrste mase koje variraju po veličini, od malih kao zrna peska do vlikih kao loptica za golf. Kamen u bubregu može izazvati jak bol kada se kreće kroz urinarni trakt, što dovodi do simptoma kao što su bol u boku, hematurija (krv u urinu), urgentnost i mučnina.

Stoga je važno identifikovati znakove upozorenja kada se oni formiraju u telu.

Kamen u bubregu: Nepodnošljiv bol​

Jedan od karakterističnih simptoma kamena u bubregu je intenzivan bol, koji se obično oseća u leđima, boku, stomaku ili preponama. Bol može doći u talasima. Često se opisuje kao jedan od najtežih bolova koje pojedinci doživljavaju. Ovaj bol može varirati u intenzitetu i može se širiti u različite oblasti u zavisnosti od lokacije kamena u urinarnom traktu.

Bol na jednoj strani tela​

Ukoliko se kamen zaglavi u mokraćnoj cevi ,koja prenosi urin od bubrega do bešike, može izazvati bol u boku, obično u predelu između rebara i kuka. Ovaj bol može biti konstantan ili povremen, u zavisnosti od kretanja kamena unutar urinarnog trakta.

Otežano mokrenje

Kamenje u urinarnom traktu može ometati protok urina, što dovodi do poteškoća u mokrenju ili zadržavanja mokraće. Pojedinci mogu iskusiti smanjeno izlučivanje urina ili osećaj nepotpunog pražnjenja bešike. Otežano mokrenje može pogoršati druge simptome i može ukazivati na potrebu za hitnom medicinskom intervencijom kako bi se otklonila opstrukcija.

Tragovi krvi u urinu​

Hematurija, ili prisustvo krvi u urinu, je još jedan uobičajeni znak upozorenja za kamen u bubregu. Urin može biti ružičaste, crvene ili braonkaste boje, što ukazuje na prisustvo krvi.

Hematurija može nastati zbog iritacije ili oštećenja urinarnog trakta uzrokovanog prolaskom kamena u bubregu. Iako hematurija može biti alarmantna, neophodno je konsultovati lekara radi lečenja.

​Promene u obrascu mokrenja​

Kamen u bubregu takođe može dovesti do različitih urinarnih simptoma, uključujući često mokrenje, hitnost i disuriju (bolno mokrenje). Pojedinci mogu iskusiti upornu potrebu za mokrenjem, čak i kada bešika nije puna, ili mogu osetiti nelagodnost ili peckanje tokom mokrenja.

Ovi urinarni simptomi mogu pratiti druge znake kamena u bubregu i mogu značajno uticati na kvalitet života osobe.

Mučnina i povraćanje​

Pored bolova i urinarnih simptoma, kamen u bubregu može izazvati mučninu i povraćanje, posebno kada je bol jak. Mučnina i povraćanje mogu se javiti zbog reakcije tela na intenzivan bol ili kao rezultat uticaja kamena na gastrointestinalni sistem.

Uporna mučnina i povraćanje zahtevaju medicinsku pomoć kako bi se isključile komplikacije i obezbedila adekvatna hidratacija i upravljanje simptomima.

Groznica i drhtavica​

U nekim slučajevima, kamen u bubregu može dovesti do komplikacija kao što su infekcije urinarnog trakta (UTI) ili infekcije bubrega (pijelonefritis). Ove infekcije mogu izazvati groznicu, mrzlicu i druge sistemske simptome.

Groznica koja prati kamen u bubregu ukazuje na prisustvo infekcije i zahteva hitnu medicinsku procenu i lečenje kako bi se sprečile dalje komplikacije.

Preventiva

Važno je napomenuti da neki ljudi mogu imati kamen u bubregu, ali možda neće imati nikakve simptome sve dok kamen ne počne da se kreće ili blokira protok urina. U takvim slučajevima, kamen može biti otkriven tokom rutinskog pregleda ili dijagnostičkih testova za druga stanja.

U većini slučajeva, manji kamenci se mogu izbaciti prirodnim putem kroz urin, dok se veći kamenci možda zahtevaju medicinsku intervenciju, poput litotripsije (razbijanje kamena zvučnim talasima) ili hirurškog uklanjanja kamena. Prevencija ponovne pojave kamena u bubregu često uključuje promene u ishrani i navikama pijenja, kao i lekove koje preporučuje lekar.

dolgachov / gettyimages.com