KAMEN U BUBREGU: PARADAJZ I ROTKVICA UBLAŽAVAJU SIMPTOME

by | 16.07.2023

Jednostavni i jeftini recepti mogu vam pomoći da sačuvate zdravlje bubrega

KAMEN U BUBREGU: PARADAJZ I ROTKVICA UBLAŽAVAJU SIMPTOME

Oko 12% svetske populacije je bar jednom u životu je osetilo takozvani bubrežni napad, odnosno kada se pokrene kamen u bubregu. Javljaju simptomi koji mogu biti iscrpljujući – osim nesnosnog bola, javlja se nagon za mokrenjem svakih nekoliko minuta, mučnina, povraćenje, pa čak i krv u urinu.

Kamen u bubregu: Kako da držite stbvari pod kontrolom

Kamen u bubregu najčešće nastaje usled nedovoljne potrošnje vode. Manja količina vode u telu ne može da razblaži mokraćnu kiselinu, što zauzvrat čini urin kiselijim. A. povećana kiselost urina dovodi do stvaranja kamenja. Pored toga, tu su i ostali faktori rizika: porodična istorija kamena u bubregu, gojaznost, konzumiranje hrane s visokim sadržajem glukoze, soli i proteina, inflamatorne bolesti creva.

Kada je o lečenju reč, medicinski tretman najvažniji, ali ne treba ni zanemarivati određene kućne lekove koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma ukoliko bi došlo do bubrežnog napada, kao i da spreče stvaranje kamena. Pored toga, jako je važno da se konsultujete s lekarom oko konzumiranja nekih namirnica zbog interakcije s određenim lekovima.

Kućni lekovi za kamen u bubregu:

Voda

Nedovoljan unos vode je glavni uzrok kamena u bubregu. Voda za piće može pomoći u usporavanju formiranja kristala i izbacivanju kalcijuma i fosfora iz bubrega.

Adekvatna hidratacija smanjuje koncentraciju kalcijuma i minerala u urinu, čime se smanjuje mogućnost stvaranja kamena u bubregu. Takoše, dodavanje kašičice jabukovog sirćeta u vodu može pomoći u ispiranju bakterija i sprečavanju upale.

Paradajz

Paradajz je bogat bioaktivnim jedinjenjima poput citrata mogu značajno smanjiti i sprečiti stvaranje kamena u bubregu.

Sastojci:

  • 2 paradajza
  • 1 kašičica limunovog soka

Priprema: Izblendajte paradajz, dodajte limunov sok i promešajte. Pijte ovaj napitak jednom nedeljno.

Limunov sok

Sok od limuna i brusnice je bogat izvor vitamina C. Poznato je da citrati smanjuju stvaranje kristala i smanjuju prezasićenost urina povećavajući njegovu zapreminu.

Sastojci:

  • 2-3 šolje vode
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašika maslinovog ulja

Priprema: Pomešajte maslinovo ulje i sok od limuna. Dobro promešajte i pijte polako tokom dana. Tretman ponavljajte svaki dan tri nedelje zaredom.

Sok od rotkvice

Istraživanja pokazuju da konzumiranje soka od rotkvice povećava izlučivanje kalcijum oksalata u urinu. Takođe pomaže u ispiranju svih kristala koji se nakupljaju u bubrezima.

Sastojci:

  • 1-2 rotkvice

Priprema:

Ubacite rotkvicu u sokovnik i popijte svako jutro 100 ml ovog soka svako jutro na prazan stomak. Radite ovo nedelju dana.

Foto: LARISA DUKA / gettyimages.com