Kako da se rešite cista na bubregu?

by | 23.10.2023
Kako da se rešite cista na bubregu?

Pojedino voće i povrće, kao i bilje mogu da pomognu da se rešite cista na bubregu u pitanju. Saznajte o čemu se radi i koje su to namirnice.

Ako patite od ciste na bubregu, potrebno je da se posavetujete sa svojim lekarom pre nego što upotrebite neki od dole navedenih kućnih lekova, kako biste na taj način izbegli neželjene efekte.

Rešite se cista na bubregu

Cista bubrega je okrugla kesica glatkog tkiva tankih zidova, obično ispunjena tečnošću. Jednostavne ciste bubrega su veoma česta vrsta i ne izazivaju simptome. U većini slučajeva, lekari će otkriti ciste bubrega tokom ultrazvuka ili CT skeniranja koji se radi iz drugog razloga.

Ove ciste su povezane s visokim krvnim pritiskom, ali nije poznato kakva je veza između njih. Uzrok ciste bubrega nije u potpunosti poznat, ali izgleda da nije nasledna. Muškarci imaju veće šanse da dobiju cistu bubrega. Veličina cista se može povećati sa godinama. Izuzetno je važno da redovno idete na kontrole i slušate savete lekara.

 Prirodni tretmani cista na bubregu

Postoj namirnice koje mogu da vam pomognu da rešite ovaj problem.

Vitamin E

Postoje neke studije u kojima se pokazalo da vitamin E može biti koristan kućni lek za ciste bubrega. Trebalo bi da prilagodite svoju ishranu tako da imate širok izbor voća i povrća koje je bogato ovim vitaminom, poput jaja, badema, avokada.

Agrumi

Postoje neke studije u kojima je utvrđeno da komponenta u grejpfrutu i ​​drugim citrusima može uspešno da blokira razvoj cista u bubregu. Komponenta, poznata kao naringenin, mogla bi da se koristi za razvoj novih lekova za lečenje policistične bolesti bubrega.  Možete piti sokove od agruma, kao i jesti u svežem obliku.

Paradajz

Postoje neke studije u kojima se pokazalo da je paradajz veoma efikasan u lečenju bubrežnih infekcija. Imaju neverovatna svojstva koja mogu olakšati bol i očistiti kamenje ili bilo koju infekciju u bubrezima. Trebalo bi da iscedite sok od jednog ili dva paradajza pomoću blendera. Ovaj sok treba da pijete sam pre nego što konzumirate bilo kakvu hranu. Zatim treba odmah da popijete čašu vode da biste očistili infekciju koja može biti uzrok ciste bubrega.

Biljni čajevi

Postoje neke studije u kojima se pokazalo da biljni čajevi mogu pomoći u lečenju cista bubrega. Treba piti čaj od belog sleza, peršuna ili kamilice, jer oni mogu pomoći u lečenju ciste bubrega. Trebalo bi da ih pijuckate tokom dana najviše do dve šolje.

Bokvica

Ovo je lekovita biljka ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u sprečavanju infekcija u bubrezima, ublažavanju bolova, svraba i peckanja. Bokvica ima blaga diuretička i laksativna svojstva koja mogu da izleče probleme sa bubrezima i mokraćnom bešikom. Morate razgovarati sa svojim lekarom koji je najbolji način da koristite plantain kao kućni lek za cistu bubrega.

Uva

Ova biljka može pomoći u lečenju infekcija bešike i bubrega. Uva deluje kao diuretik koji može pomoći u ubijanju bakterija koje se nalaze u crevima. Trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom koji je najbolji način da ga koristite i da li je pogodan za cistu bubrega.

Pazite na ishranu

Lekari i nutricionisti preporučuju dijetu bogatu svežim voćem i povrćem. Poznato je da ove namirnice imaju dobar sadržaj vlakana i da će vas snabdeti potrebnim vitaminima i mineralima. Lekari preporučuju oko 4-5 šoljica voća i povrća. Imajte na umu da se sok ne računa u vašu kvotu jer mu nedostaju vlakna.

Jedi manje mesa jer postoje neke studije u kojima se pokazalo da se kamen u bubregu najčešće javlja kod ljudi koji jedu puno mesa. Ovo je razlog zašto ga treba izbegavati koliko god možete.

Morate da pijete dovoljno vode jer vam može pomoći u lečenju cista bubrega. Kada pijete vodu, dobijate mnoge zdravstvene beneficite, a pomoć kod bubrežnih cista je jedna od njih. Voda može pomoći vašim bubrezima da pravilno obavljaju svoj posao.

 

bhofack2 / gettyimages.com