Upala bubrega: Bezbedni kućni lekovi

by | 13.09.2023
Upala bubrega: Bezbedni kućni lekovi

Saznajte na koji način možete da ublažite simptome i ubrzate oporavak

Upala bubrega je često počinje kao upala urinarnog trakta, a zatim se šire i utiču na jedan ili oba bubrega. Ova stanja se brzo leče, ali u retkim slučajevima mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Zašto se javlja upala bubrega

Upala bubrega (pijelonefritis) obično se javlja kada se infekcija urinarnog trakta proširi na jedan ili oba bubrega. Bubrezi filtriraju otpadne materije iz krvi u urin i regulišu sadržaj vode i elektrolita u krvi – što su osnovne zdravstvene funkcije.

Infekcije bubrega obično izazivaju bakterije koje su dospele u bubrege i bešiku putem urinarnog trakta. Takođe, može da budu uzrokovane bakterijama nakon operacije bešike ili bubrega, ili blokada protoka urina zbog kamena u bubregu, tumora ili uvećane prostate.

Simptomi

Prvi znaci upale bubrega se javljaju oko dva dana nakon početne infekcije i mogu se razlikovati između dece i odraslih. Uobičajeni simptomi kod odraslih uključuju:

  • Bol u stomaku, leđima, preponama ili boku
  • Često mokrenje ili osećaj potrebe za mokrenjem
  • Peckanje ili bol tokom mokrenja
  • Krv ili gnoj u urinu
  • Zamućen urin
  • Mučnina ili povraćanje
  • Groznica

Kod dece mlađe od 2 godine, infekcija bubrega može biti samo uz visoku temperaturu kao simptom.

Upala bubrega: Kućni tretmani

Upala bubrega je ozbiljnos tanje i ne možete samo da se oslanjate na kućne lekove. Treba da uzimate one koje vam je prepisao lekar, a kućni lekovi su samo dopunska terapija kako biste olakšali simptome i ubrzali proces lečenja.

Takođe možete koristiti kućne lekove da biste izbegli urinarne infekcije i poboljšali funkciju buberega.

1. Pijte puno vode

Ako pijete puno vode to će pomoći u izbacivanju bakterija iz tela i bržem eliminisanju infekcije. Takođe može pomoći da se očisti ceo urinarni sistem. Trebalo bi da težite da pijete najmanje osam čaša tečnosti dnevno.

2. Sok od brusnice

Sok od brusnice se dugo koristio kao lek za urinarne infekcije. Nemojte uzimati sokove koji su puni dodatih zaslađivača.

3. Izbegavajte alkohol i kafu

Najvažnija uloga bubrega je da filtriraju štetne supstance i toksine, a i alkohol i kofein mogu zahtevati dodatni rad bubrega. Ovo može ometati proces lečenja infekcije. Alkohol i antibiotike takođe ne treba mešati, pa izbegavajte alkohol tokom lečenja i iz ovog razloga.

4. Uzmajte probiotike

Probiotici imaju dve velike prednosti kada je u pitanju lečenje infekcija bubrega. Pomažu u održavanju zdravih bakterija u vašem, iako se antibiotici mogu uništiti i „dobrih“ i „loših“ bakterija.

5. Vitamin C

Vitamin C je moćan antioksidans koji pomaže u zaštiti tkiva u telu od oksidativnog stresa, što može pobolšati zdravlje bubrega. Možete uzimati suplemente vitamina C ili jesti hranu koja je bogata ovom hranljivom materijom.

6. Sok od peršuna

Sok od peršuna je diuretik bogat hranljivim sastojcima koji može povećati učestalost i količinu mokrenja. Ovo može pomoći bržem izbacivanju bakterija iz bubrega, čineći antibiotike još efikasnijim.

7. Jabuke i sok od jabuke

Visok sadržaj kiseline u jabukama može pomoći bubrezima da održe kiselost u urinu, inhibirajući dodatni rast bakterija. Oni takođe imaju antiinflamatorna svojstva, koja mogu biti korisna u pomaganju bubrezima da zarastu nakon infekcije.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

 

Dijana Škorić

Creative-Family / gettyimages.com