URINARNA INFEKCIJA: LEČENJE BEZ ANTIBIOTIKA

by | 01.07.2023
urinarna-infekcija-lecenje-bez-antibiotika_urinarna-infekcija-lecenje-bez-antibiotika.jpg

Ovo su neki kućni lekovi koji bi vam mogli pomoći

Urinarna infekcija često pogađa žene. Konsultuje se s lekarom i ako nije u pitanju jaka infekcija, probajte lečenje na prirodan način

Urinarna infekcija: Kako da olakšate tegobe

Infekcija urinarnog trakta je jedna od najčešćih bakterijskih infekcija koja se javlja kod žena. Iako ovo stanje nije stanje opasno po život, teška infekcija može izazvati širok spektar neprijatnih simptoma, uključujući učestalo mokrenje, propraćeno peckanjem, zamućen urin i jak miris i bol u stomaku.

U većini slučajeva, lekari propisuju antibiotike za lečenje stanja. To su lekovi koji inhibiraju rast mikroorganizama. Terapija antibioticima obično traje pet dana i može se produžiti ako lekar oceni da teba. Antibiotik koji vam je propisan zavisi od vrste bakterije otkrivene u urinu i trenutne zdravstvene situacije. Naravno važne su još dve stavke: da li se radi o nekomplikovanoj situaciji kada imate zdrav urinarni sistem ili komplikovanoj situaciji kada već odranije imate neku bolest urinarnog sistema.

Urinarna infekcija: Zašto bi trebalo da probate kućne lekove

Antibiotici su najbolja opcija lečenja za one koji imaju tešku infekciju urinarnog trakta. Međutim, ako su vaši simptomi blagi, konsultujte se s lekarom i pitajte da li možete da se lečite kod kuće, bez antibiotika.

Iako antibiotici pomažu u lečenju bakterijske infekcije, oni mogu izazvati neželjene efekte koji mogu da uključe osip, vrtoglavicu, mučninu, dijareju i gljivične infekcije. Štaviše, uvek postoji rizik od bakterijske rezistencije, što znači da antibiotik neće delovati.

Kućni lekovi

Ovo su neki od kućnih lekova koji mogu da pomognu u slučaju urinarne infekcije

Pijte puno vode

Voda je ključno rešenje za sve zdravstvene probleme, uključujući i urinarnu infekciju. Dobra hidratacija može da je spreči i leči. Voda razblažuje urin, osim toga tera na učestalo mokrenje što će isprati bakterije koje izazivaju infekciju.

Brusnice mogu pomoći u prevenciji

Neke studije su pokazale da nezaslađeni sok od brusnice, suplementi od brusnice ili sušene brusnice mogu smanjiti rizik od urinarne infekcije. To je zato što brusnice sadrže proantocianidine koji mogu sprečiti bakterije da se zalepe za sluznicu urinarnog trakta.

Probiotici

Probiotici su mikroorganizmi koji pomažu u regulisanju zdravlja i organa za varenje.

Budući da probiotici pomažu da se eliminišu i zamene „loše“ bakterije, kao što je E. coli, „dobrim“ bakterijama, oni takođe mogu biti efikasni u lečenju i prevenciji urinarne infekcije.

Hrana bogata vitaminom C

Vitamin C ima mnoge zdravstvene prednosti: od sprečavanja hroničnih bolesti, regulisanjem krvnog pritiska i smanjenja nivoa mokraćne kiseline u krvi. Povećanje vašeg unosa vitamina C može povećati kiselost urina, što pomaže u eliminaciji bakterija koje izazivaju urinarnu infekciju. Pomorandže, grejpfrut, kivi i crvene paprike su veoma bogate vitaminom C.

Na odlažite mokrenje

Jedna stvar koju uvek treba da imate na umu dok patite i lečite se od urinarne infekcije je da uvek morkite kada osetite potrebu. Zadržavanje mokraće čak može podstaći razvoj bakterija, zbog čega je važno da redovno ispraznite bešiku.

 

Foto: WilshireImages / gettyimages.com