UBLAŽITE ŽGARAVICU: 10 EFIKASNIH SAVETA

by | 01.07.2023
ublazite-zgaravicu-10-efikasnih-saveta_ublazite-zgaravicu-10-efikasnih-saveta.jpg

Saznajte kako da rešite ovaj neprijatan problem

 

 

Gorušica je osećaj pečenja u grudima, odnosno u predelu grudne kosti. Većina ljudi može da ublaži žgaravicu uvođenjem određenih životnih navika

Ublažite žgaravicu jednsotavnim metodama

Mnogo osoba ima problema s žgaravicom. Neprijatan osećaj pečenja u grudima obično se pogoršava nakon večere, ili kada ležite ili se saginjete. Promenom načina života možete da olakšate simptome. Međutim, ako je žgaravica česta ili jaka, potrebna je medicinska konsultacija.

Zbog čega se javlja žgaravica

Na donjem kraju jednjaka nalazi se donji ezofagealni sfinkter. Ovaj sfinkter deluje kao ventil, otvarajući se kako bi se hrana transportovala u želudac. Zatvara se da spreči regurgitaciju želudačnog sadržaja iz želuca u jednjak. Poremećaj funkcije ovog sfinktera može da uzrokuje probleme s gorušicom.

Kada je o simptomima reč, gorušica je karakteristična po osećaju pečenja u grudima koji može da traje od nekoliko minuta do nekoliko sati. Mogu da se jave poteškoće u gutanju, kao i osećaj kiselosti u zadnjem delu grla.

Kako ublažiti žgaravicu

Ovo su neki od efikasnih saveta koji vam mogu doneti olakšanje:

1 Banana

Jedite bananu jer je bogata kalijumom što može da ublaži stomačnu kiselinu. Obavezno izaberite zrelu bananu.

2 Žvakaća guma bez šećera

Žvaćite žvakaću gumu bez šećera jer povećava proizvodnju pljuvačke koja olakšava gutanje i tako održava nizak nivo kiseline. To može da rešio problem žgravice.

3 Izbegavajte određene namirnice

Važno je da identifikujete namirnice koje vam smetaju. Napravite tabelu i vodite dnevnik jer ćete tako najlakše odrediti koja naminirica vam pravi problem. Previše konzumiranja kofeina, alkohola, začinjene hrane, čokolade, proizvoda na bazi paradajza i gaziranih pića.

4 Polako jedite i to manje procije

Ukoliko brzo jedete i to veću količinu hrane vršite pritisak na sfinkter što dovodi do žgaravice. Zato jedite u malim količinama i polako žvaćite hranu.

5 Izbegavajte usku odeću

Kaiševi, uska odeća i donji veš vrše pritisak na stomak i tako pogoršavaju simptome žgaravice.

6 Pazite na tajming

Jedite tri sata pre spavanja, jer ležanje punog stomaka može izazvati gorušicu.

7 Odgovarajući položaj za spavanje

Pokušajte da spavate na levoj strani jer to pomaže u varenju i sprečava refluks kiseline. Glava i grudi treba da budu viši od stopala dok spavate.

8 Pokušajte da smršate

Višak kilograma stvara dodatni pritisak na stomak, što dovodi do rizika od žgaravice.

9 Prestanite sa pušenjem

Prestanite da pušite jer pušenje smanjuje proizvodnju pljuvačke i tako stvara kiselinu u želucu.

10 Izbegavajte stresne situacije

Stres takođe može da pogorša simptome. Neke biljke mogu da ojačaju nervni sistem i pomognu vam da se lakše nosite sa stresom. To su adaptogene bilje, a među njima su najpoluparnije: ženšen, sladić, sveti bosiljak i ašvaganda.

Mere opreza u slučaju teške gorušice

U nekim slučajevima, žgaravica može biti upozorenje na neku ozbiljnu bolest. Ako imate česte žgaravice potražite medicinsku pomoć. Nemojte se lečiti na svoju ruku. Ukoliko uzimate neku terapiju, konsultujte se s lekarom pre upotrebe određenih biljaka jer one mogu da ometaju dejstvo određenih lekova.

Foto: nicoletaionescu / gettyimages.com