Hronična bolest bubrega: Zbog ograničenja u ishrani telu su potrebni dodatni vitamini i minerali

by | 07.12.2023
Hronična bolest bubrega: Zbog ograničenja u ishrani telu su potrebni dodatni vitamini i minerali

Hronična bolest bubrega, kao i dijaliza iziskuje restriktivnu ishranu gde mogu biti isključeve određene grupe naminirnica iz ishrane.  Zato su potrebni dodatni vitamini i minerali koji se uzimaju u obliku suplemenata.

Vitamini i minerali su supstance koje su potrebne telu za obavljanje važnih funkcija. Oni pomažu telu da dobije energiju iz hrane koju jedete, pomažu u regeneraciji tkiva i uopšte vitalnim funkcijama.  Zbog toga su neophodni za telo. Kada se radi o bolesti bubrega, zbog redukovane ishrsne veće ja šansa da se uzimaju određeni suplementi uz konsultaciju s lekarom.

Hronična bolest bubrega: Vitamini i minerali koji su poželjni

Skoro svi vitamini i minerali potiču iz hrane koju jedete. Osobe sa zdravim bubrezima koji jedu raznovrsnu hranu iz svih grupa namirnica (meso, žitarice, voće, povrće i mlečni proizvodi) mogu dobiti dovoljno vitamina i minerala. Ali, kada se radi o hroničnoj bolesti bubrega, stvari su malo drugačije zbog ograničenja u ishrani. Vaš lekar vam može pomoći da saznate koji vitamini i minerali su vam potrebni na osnovu istorije bolesti i testova krvi.

Hronična bolest bubrega: Sve što treba da znate o suplementima

Hronična bolest bubrega može da promeni neke biohemijke procese u telu. Neki od razloga su:

  • Otpadni proizvodi koji se svakodnevno nakupljaju u telu mogu promeniti način na koji telo koristi vitamine i minerale.
  • Neki od lekova koje uzimate mogu da promene način na koji vaše telo koristi određene vitamine i minerale.
  • Neki vitamini se gube tokom lečenja dijalizom.
  • Praćenje posebne dijete za hroničnu bolest bubrega može značiti da vam nedostaju određeni vitamini i minerali iz hrane.
  • U danima kada se možda ne osećate dovoljno dobro da jedete redovne obroke, možda nećete dobiti dovoljno dnevnih vitamina i minerala.

Koji dodaci ishrane su poželjni?

U zavisnosti od zdravstvenog stana i drugih faktora, lekar može da vam preporuči neke od sledećih suplemenata:

Vitamini B-kompleksa: 
Jedna od važnih funkcija vitamina B6, B12 i folne kiseline je da zajedno sa gvožđem rade na sprečavanju anemije. Kada se radi o aneminji, to znači nedovoljan nivo crvenih krvnih zrnaca. NJihov zadatak je da prenose kiseonik iz pluća u sve delove tela.
Dodatni vitamini B, zvani tiamin, riboflavin, pantotenska kiselina i niacin, takođe se mogu davati kao dodatak. Ovi vitamini pomažu da se hrana pretvori u energiju koju telo može da iskoristi.

Gvožđe:
Ako uzimate lekove za lečenje anemije, možda ćete morati da uzmate suplemente gvožđa. Trebalo bi da uzimate gvožđe samo ako vam ga prepiše vaš lekar.

Vitamin C:
Vitamin C se koristi za održavanje zdravlja mnogih različitih vrsta tkiva. Takođe pomaže bržem zarastanju rana i modrica i može pomoći u sprečavanju infekcija. Vaš zdravstveni radnik će možda morati da vam da recept za ovaj vitamin.

Vitamin D:
Vitamin D je važan za održavanje zdravih kostiju. Trebalo bi da uzimate vitamin D samo ako vam ga prepiše vaš lekar.

Kalcijum:
Kalcijum zajedno sa vitaminom D pomaže u održavanju zdravih kostiju. Važno je uzimati samo onu količinu kalcijuma koju vam je propisao vaš lekar. Previše kalcijuma može da se nakupi zajedno sa fosforom i da se taloži na mestima kao što su srce, krvni sudovi, pluća i druga telesna tkiva. Ako je nivo fosfora u krvi previsok, možda ćete morati da uzmete lek koji se koristi za vezivanje fosfora iz hrane. Zato je važno konsultovati se sa lekarom.

Koji vitamini kao odatak ishrani treba da se izbegavaju?

U slučaju bubrežnih bolesti neke vitamine kao suplemente treba izbegavati. Radi se, pre svega o vitaminima A, E i K. Veća je verovatnoća da će se ovi vitamini nakupljati u telu i mogu da naškode ako ih ima previše. Vremenom mogu izazvati vrtoglavicu i mučninu. Takođe, postoji i određena mera opreza vezana za vitami C jer prevelike doze mogu izazvati nakupljanje oksalata kod ljudi sa oboljenjem bubrega. Oksalat može ostati u kostima i mekim tkivima, što može izazvati bol i druge probleme tokom vremena.

Da li je bezbedno koristiti biljne lekove?

U nekim slučajevima biljni lekovi mogu da stvore neželjene interakcije sa propisanim lekovima. Uvek razgovarajte sa lekarom pre nego što uzmete bilo koje biljne lekove ili dodatke ishrani.

Liudmila Chernetska / gettyimages.com