Znaci koji ukazuju na otežan rad bubrega

by | 30.10.2023
Znaci koji ukazuju na otežan rad bubrega

Ovi organi imaju ključnu ulogu za celokupno zdravlje. Pojedini signali koje vam telo šalje ukazuju na otežano funkcionisanje bubrega.

Kada bubrezi ne rade kako treba, to može izazvati nekoliko zdravstvenih problema. Akumulacija toksina i otpadnih proizvoda u telu može dovesti do sistemskih zdravstvenih problema.

Simptomi koji ukazuju na otežano funkcionisanje bubrega

Otežan rad bubrega može dovesti do porasti zdravstvenih problema s kostima, jer su ovi organi odgovorni za regulisanje nivoa kalcijuma i fosfora. Takođe, disbalans elektrolita može uticati na srčani ritam i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog pritiska. Ovaj disbalans tečnosti i krvnog pritiska i te kako može opteretiti srce.

Znaci koji upozoravaju na disbalans bubrega

Evo sedam istaknutih znakova koji ukazuju na to da možda ne vodite dovoljno računa o svojim bubrezima i da bi trebalo da posetite lekara.

Često se osećate umorno

Jedan od ranih znakova problema s bubrezima je stalni osećaj umora. Kada bubrezi ne funkcionišu kako treba, toksini se akumuliraju u telu. Oni mogu dovesti do anemije, stanja koje karakteriše smanjen broj crvenih krvnih zrnaca ili smanjen nivo hemoglobina. Anemija smanjuje sposobnos krvi da prenosi kiseonik do ćelija tela, što zauzvrat dovodi slabosti, umora i opšteg osećaja iscrpljenosti.

Otok i zadržavanje tečnosti

Zdravi bubrezi pomažu u održavanju ravnoteže tečnosti i elektrolita u telu. Ukoliko je otežano funkcionisanje bubrega neće moći da efikasno uklone višak soli i vode. To dovodi do otoka, posebno u rukama, stopalima i gležnjevima. Ovo zadržavanje tečnosti može biti neprijatno.

Visok krvni pritisak

Bubrezi igraju značajnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska. Kontrolišu zapreminu krvi i oslobađaju enzim renin koji kontroliše nivo krvnog pritiska. Kada bubrezi ne funkcionišu kako treba, to može dovesti do visokog krvnog pritiska ili hipertenzije. Visok krvni pritisak, zauzvrat, može dodatno oštetiti bubrege, stvarajući štetan ciklus problema povezanih s bubrezima.

Problemi s mokrenjem

Bubrezi filtriraju otpadne proizvode iz krvi da bi stvorili urin. Bilo kakve promene u obrascima mokrenja mogu biti jak pokazatelj problema s bubrezima. Zato, obrati pažnju na:

Učestalo mokrenje: Posebno tokom noći, može ukazivati na oštećenu funkciju bubrega.
Poteškoće s mokrenjem: Ako se borite da počnete da mokrite, to može biti znak problema s bubrezima.
Krv u urinu: Može da ukaže na kamen u bubregu, infekciju ili povredu.
Penasti urin: Ova pojava može da ukaže na prisustvo proteina u urinu, što je znak oštećenja bubrega.

​Bol u leđima

Uporni, tupi bol u donjem delu leđa, tik iznad struka, može biti znak problema s bubrezima. Kamen u bubregu, infekcije urinarnog trakta ili zapaljenje bubrega mogu izazvati nelagodnost ili bol u ovoj oblasti. Bol može biti različitog intenziteta i može se širiti u strane ili u prepone.

Anemija

Bubrezi proizvode hormon koji se zove eritropoetin. On stimuliše koštanu srž da proizvodi crvena krvna zrnca. Kada bubrezi ne funkcionišu ispravno, možda neće proizvoditi dovoljno eritropoetina. To dovodi do smanjenog broja crvenih krvnih zrnaca, stanja poznatog kao anemija. Anemija može dovesti do slabosti, umora i bledog tena.

Metalni ukus u ustima i loš zadah

Neobičan metalni ukus u ustima ili uporan loš zadah takođe mogu ukazivati na probleme s bubrezima. Nagomilavanje otpadnih proizvoda i toksina u krvotoku zbog nedovoljne funkcije bubrega može uticati na  osećaj ukusa i dovesti do neprijatnog daha.

Lifemoment / gettyimages.com