Zdravlje bubrega: Osam važnih pravila koja će poboljšati fukciju ovih organa

by | 20.12.2023
Zdravlje bubrega: Osam važnih pravila koja će poboljšati fukciju ovih organa

Održavanje aktivnog načina života i hranljiva ishrana može pomoći u poboljšanju zdravlja buburea. Saznajte koji to fkatori mogu povećati rizik od razvoja bolesti.

Bubrezi su organi veličine pesnice koji se nalaze na dnu grudnog koša, sa obe strane kičme. Oni obavljaju nekoliko funkcija – najvažnija je da filtriraju otpadne proizvode, višak vode i druge nečistoće iz vaše krvi. Ovi otpadni proizvodi se skladište u bešici i kasnije se izbacuju kroz urin.

Pored toga, bubrezi regulišu pH, nivo soli i kalijuma u ​​telu. Takođe proizvode hormone koji regulišu krvni pritisak i kontrolišu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Bubrezi su takođe odgovorni za aktiviranje oblika vitamina D koji pomaže vašem telu da apsorbuje kalcijum za izgradnju kostiju i regulaciju funkcije mišića.

Kako poboljšati zdravlje bubrega?

Održavanje zdravlja bubrega je važno za vaše opšte zdravlje i opšte blagostanje. Telo će pravilno filtrirati i izbacivati otpad i proizvoditi hormone koji pomažu telu da pravilno funkcioniše. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da vaši bubrezi budu zdravi.

Budite aktivni jer to poboljšava zdravlje bubrega

Redovne vežbe su dobre i za mnoge druge stvari, a ne samo za fit izgled. Prvenstveno može smanjiti rizik od hronične bolesti bubrega. Takođe, vežbanje može smanjiti krvni pritisak i poboljšati zdravlje srca, što je oboje važno za sprečavanje oštećenja bubrega. Hodanje, trčanje, vožnja bicikla, pa čak i ples su odlični za zdravlje.

Vodite računa o šećeru u krvi

Ljudi sa dijabetesom ili stanjem koje uzrokuje visok šećer u krvi mogu razviti oštećenje bubrega. Kada ćelije tela ne mogu da iskoriste glukozu (šećer) u krvi, bubrezi su primorani da rade dodatno da filtriraju vašu krv. Tokom godina napora, ovo može dovesti do oštećenja. Međutim, ako možete da kontrolišete nivo šećera u krvi, smanjujete rizik od oštećenja.

Pratite krvni pritisak

Visok krvni pritisak može izazvati oštećenje bubrega. Ako se visoki krvni pritisak javlja sa drugim zdravstvenim problemima kao što su dijabetes, bolesti srca ili visok holesterol, uticaj na vaše telo može biti značajan.

Skinite višak kilograma

Osobe s prekomernom težinom imaju veći rizik od brojnih zdravstvenih stanja koja mogu oštetiti bubrege. To uključuje dijabetes, bolesti srca i bolesti bubrega. Uravnotežena ishrana koja sadrži malo natrijuma, prerađenog mesa i druge hrane koja oštećuje bubrege može pomoći u smanjenju rizika od oštećenja bubrega. Fokusirajte se na jedenje svežih sastojaka koji prirodno sadrže malo natrijuma, kao što su karfiol, borovnice, riba, cela zrna i još mnogo toga.

Pijte puno tečnosti

Voda pomaže u čišćenju natrijuma i toksina iz bubrega. Takođe smanjuje rizik od hronične bolesti bubrega. Ciljajte na najmanje 1,5 do 2 litra dnevno. Koliko vam je tačno vode potrebno zavisi u velikoj meri od vašeg zdravlja i načina života.

Prestanite da pušite

Pušenje oštećuje krvne sudove. To dovodi do sporijeg protoka krvi kroz telo i do bubrega. Pušenje takođe predstavlja visok faktor rizika od raka. Ako prestanete da pušite, stepen rizika se smanjuje.

Budite pažljivi s lekovima protiv bolova

Ako redovno uzimate lekove protiv bolova bez recepta,  možda će vam izazvati oštećenje bubrega. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi, uključujući ibuprofen i naproksen, mogu oštetiti bubrege ako ih redovno uzimate za hronične bolove, glavobolje ili artritis.

Prema Nacionalnoj fondaciji za bubrege, ove lekove ne treba uzimati duže od 10 dana za bol, ili više od tri dana za groznicu. Redovno uzimanje više od osam tableta aspirina svakog dana može privremeno ili trajno smanjiti funkciju bubrega.

Testirajte funkciju bubrega ako ste pod visokim rizikom

Ako ste izloženi velikom riziku od oštećenja bubrega ili bolesti bubrega, dobra je ideja da imate redovne testove funkcije bubrega. Ove osobe mogu imati koristi od redovnog skrininga:

  • Osobe koje su starije od 60 godina
  • Osobe koje su rođene kao nedonoščad
  • Osobe koje imaju kardiovaskularne bolesti
  • Osobe koje imaju visoko krvni pritisak
  • Gojazne osobe.

OJO Images / gettyimages.com