5 supernamirnica za zdravlje bubrega koje bi trebalo jesti svaki dan

by | 12.04.2024
5 supernamirnica za zdravlje bubrega koje bi trebalo jesti svaki dan

Hronična bubrežna bolest može biti rezultat loše ishrane i načina života. Otkrijte pet odličnih naminirca koje stručanjaci preporučuju za zdravlje bubrega – i to što češće!

Bubrezi su neverovatni organi koji proizvode hormone neophodne za dobro zdravlje, balansiraju elektrolite i tiho filtriraju otpadne proizvode iz naše krvi.

Superhrana za zdravlje bubrega

Hrana može imati značajan uticaj na zdravlje bubrega. Neke namirnice mogu biti posebno korisne za bubrege, dok druge treba konzumirati s oprezom. Evo nekoliko ključnih faktora:

  • Hidratacija: Dovoljan unos tečnosti je važan za zdravlje bubrega, jer pomaže u sprečavanju stvaranja bubrežnih kamenaca i olakšava filtriranje otpadnih materija.
  • Natrijum: Prekomerni unos natrijuma može povećati krvni pritisak i opteretiti bubrege. Važno je ograničiti unos soli i prerađenih namirnica.
  • Proteini: Previše proteina u ishrani može opteretiti bubrege. Preporučuje se uravnotežen unos proteina, posebno ako već postoji bubrežna bolest.
  • Kalijum i fosfor: Osobe s bubrežnim bolestima treba da ograniče unos namirnica bogatih kalijumom i fosforom, poput banane, pomorandže, mlečnih proizvoda i mesa.
  • Šećer i zasićene masti: Prekomerni unos šećera i zasićenih masti može povećati rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, što može negativno uticati na zdravlje bubrega.
  • Voće i povrće: Sadrže vitamine, minerale, antioksidante i vlakna koji su važni za zdravlje bubrega. Preporučuje se raznovrsna ishrana bogata voćem i povrćem.

Dakle, hronična bubrežna bolest može biti rezultat loše ishrane i načina života. Ovo je 5 supernamirnica koje su dobre za vaše bubrege i koje treba da jedete svaki dan:

1. Orašasti plodovi i semenke​

Orašasti plodovi i semenke su male, ali moćne superhrane koje smanjuju upalu i brzo zadovoljavaju glad. Orašasti plodovi i semenke su bogati biljnim proteinima, vlaknima, antioksidansima, lipidima za zdravlje srca i omega-3 masnim kiselinama. Orašasti plodovi i semenke mogu efikasnije pomoći u čišćenju bubrega jer su bogati kalijumom i fosforom.

2. Beli luk​ za zdravlje buburega

Beli luk je poznat po svojim terapeutskim svojstvima, a jedan od njegovih glavnih sastojaka je alicin, koji ima antibakterijska i antiinflamatorna svojstva. Česta konzumacija štiti funkciju bubrega, snižava krvni pritisak i sprečava srčana oboljenja povezana sa visokim holesterolom.

3. Jabuke​

Pektin, rastvorljivo vlakno koje može smanjiti šećer i holesterol u krvi, nalazi se u jabukama. Jedite koru, molim vas, jer sadrži obilje antioksidanata, uključujući kvercetin, koji može pomoći u zaštiti moždanog tkiva.

4. Paprike​

Crvena paprika je dobra za zdravlje bubrega zbog malog sadržaja kalijuma. Takođe sadrže i druge minerale, boju, ukus, vlakna, folnu kiselinu, vitamine C, B6 i A, i likopen, antioksidans koji štiti od nekih vrsta raka.

​​5. Masna riba​

Pošto je bogata omega-3 masnim kiselinama, masna riba pruža prednosti kardiovaskularnom zdravlju smanjujući upalu. Losos snižava holesterol u krvi, što smanjuje rizik od bolesti bubrega. Njegov visokokvalitetni sastav proteina promoviše i mišićno i opšte zdravlje.

 

Tatiana Volgutova / gettyimages.com