Destruktivna čistoća: Svakodnevno tuširanje može dovesti do kožnih oboljenja

by | 30.01.2024
Destruktivna čistoća: Svakodnevno tuširanje može dovesti do kožnih oboljenja

U poslednje vreme sve više stručnjaka upozorava na ovaj problem. Ispostavlja se da svakodnevno tušitranje može izazvati ozbiljne bolesti – od gubitka imuniteta do psorijaze.

Gotovo smo sigurni da većina stanovništva čak i ne sumnja u prednosti svakodnevnog tuširanja. Roditelji su od detinjstva svoju decu učili ovoj rutini: ujutru umivaju lice i peru zube, a uveče obavezno tuširanje.

Naravno, donedavno niko nije ni sumnjao u prednosti čestih tuširanja. Međutim, poslednjih godina naučnici i lekari sve više pružaju dokaze koji sugerišu suprotno. Ovaj svakodnevni ritual i te kako može štetno da deluje na kožu.

Zašo je svakodnevno tuširanje štetno za kožu?

Često pranje sapunom ili gelom za tuširanje spira sa epiderme kiseli omotač neophodan za zdravlje. Stvar je u tome što mešavina sebuma i znoja zapravo štiti telo od raznih štetnih mikroorganizama. Ali, često tuširanje može dovesti do njihovog „ispiranja“ i razvoja raznih bolesti – najčešće psorijaze i ekcema.

Pored toga, prekomerna ljubav prema pranju može poremetiti mikrobiom kože – ukupnost svih mikroorganizama neophodnih za zdravlje kože. Naime, mikrobiom igra vitalnu ulogu u zaštiti imunološkog sistema i ako ga isperete, rizikujete da sebi nanesete mnogo štete. Štaviše, počinjete da se znojite mnogo brže.

Destruktvina čistoća: Svakodnevno tuširanje ugrožava kožu

Vredi napomenuti da ovo upozorenje stručnjaka se odnosi na prečesto tuđirtanje. To ne znači da bi trebalo da zanemarite kupanje ili tuširanje. Naime, izbegavanje tuširanja može dovesti do neprijatnih mirisa, kao i do mrtvih ćelija kože koje začepljuju pore.

Naučnici skreću pažnju na činjenicu da je to upravo ono što dovodi do pojave akni. Dakle, preporučio je tuširanje jednom u dva do tri dana. Naravno, sportisti to mogu i češće.

Ljudi sa visokom fizičkom aktivnošću, naravno, trebalo bi da se tuširaju svaki dan, ali izuzetno blagim i prirodnim sredstvima. U svim ostalim slučajevima ne bi trebalo da preterujete sa čestim pranjem.

Topla voda isušuje kožu

Stručnjaci napominju da treba uzeti u obzir da se koža brže isušuje od tople vode nego od hladne. Zbog toga je bolje dati prednost mlakom ili čak jedva hladnom kontrastnom tušu.

Što se tiče gelova za tuširanje – većina njih sadrži supstance koje isušuju i narušavaju zaštitnu barijeru kože. Zato su oni prirodnog porekla najbolja opcija. Najviše pražnje treba obratiti na pazuhe, prepone i zadnjicu jer je na tim mestima koncentrisana većina apokrinih znojnih žlezda.

Voronchuk Daria / gettyimages.com