NEKA AKNE POSTANU PROŠLOST

by | 28.05.2023

 Zapušene pore mogu i upaljena koža nisu samo estetski problem

Kućni lekovi za akne uključuju biljne kreme i gelove, eterična ulja, prirodne suplemente. Važno ih je sanirati na vreme jer se mogu da naprave ožiljke koji će upropastiti lep ten.

Akne mogu da stvore ožiljke

Akne se razvijaju kada se pore začepe ili zaraze bakterijama. Neizbalansirani hormoni, bakterije i upale mogu dovesti do pojave lezija akni na koži. Kao rezultat su ožiljki koje je teško ukloniti. Zato je izuzetno važno sprečiti i lečiti pojavu akni.

Faktori koji mogu da uzrokuju akne su:

  • Određeni lekovi: steroidi, antikonvulzanti
  • Stezanje tela: grudnjaci, trake za glavu, teški rančevi
  • Endokrini poremećaji: sindrom policističnih jajnika
  • Genetika: nasleđena od članova porodice
  • Pušenje: posebno kod starijih osoba

Narodni lekovi za akne

Neki od najpopularnijih kućnih lekova za akne uključuju prirodne biljne ekstrakte, od kojih mnogi praktičari tradicionalne medicine mogu da koriste.

1. Ulje čajevca

Ulje čajevca je prirodno antibakterijsko i antiinflamatorno sredstvo što znači da može uništiti Propionibacterium acnes , bakteriju koja uzrokuje akne. Možete da koristite ekstrakt čajevca na akne u kremama, gelovima ili esencijalnim uljima (raazređenim s baznim uljem).

2. Jojobino ulje

Supstance u ulju jojobe pospešuju regeneraciju kože, ubrzava zarastanje rana, uključujući lezije akni. Ovo ulje može da msanji upalu, crvenilo i otok oko bubuljica.

Pomešate esencijalno ulje jojobe sa gelom, kremom ili maskom od gline za lice i nanesite je na akne. U suprotnom, stavite nekoliko kapi ulja jojobe (razblaženo s baznim) na pamučnu podlogu i nežno utrljajte rane od akni.

3. Aloe vera

Aloe vera je prirodno antibakterijsko i antiinflamatorno sredstvo, što znači da može smanjiti pojavu akni i sprečiti pojavu akni.

Aloe vera sadrži molekule šećera, aminokiseline i cink, što je čini odličnim hidratantom i zaštitnim sredstvom za kožu. Umijte se blagim sapunom i nanestite tanak sloj kreme ili gela dva puta dnevno.

4. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje takođe sadrži antiinflamatorna i antibakterijska jedinjenja. Zbog svojiһ umirujućiһ i hidratantniһ efekata, kokosovo ulje može pomoći da se ubrza zarastanje otvorenih ranica od akni. Umijte se blagim sapunom i nanesite na lice organsko kokosovo ulje. Radite ovo uveče pre spavanja.

4. Med

Hiljadama godina, med se koristio i za lečenje kože. Bogat je antioksidansima koji mogu pomoći u čišćenju začepljenih pora. Umijte se blagim sapunom. Čistim prstom nanesite med na akne. Takođe, možete da dodate med u maske za lice.

Još nekoliko saveta…

Izbegavajte diranje bubuljica. Lice perite blagim sapunom. Potrudite se da je uvek dobro hidrirano.

Foto: Kameliq / gettyimages.com