Dijeta za ekcem: Najbolje namirnice, kao i one koje treba izbegavati 

by | 02.01.2024
Dijeta za ekcem: Najbolja namirnice, kao i one koje treba izbegavati 

Dijeta za ekcem je jedno od rešenja ako patite od ovog problma. Saznajte koji namirnice su okidači i kako da pridržavajući se adekvatne ishrane poboljšate zdravlje kože.

Ekcem je stanje koje pogađa delove kože koji postaju upaljeni, crveni, popraćeni svrabom. Ali osetljivost na hranu može ići dalje od očigledne liste do naizgled zdravih namirnica od kojih još uvek niste odustali.

Dijeta za ekcem: Put do zdrave kože

Zaokružili smo neke od namirnica koje treba izbegavati kada imate ekcem, kao i namirnice koje preporučuju dijetetičari kako bi vam pomogli da dobijete olakšanje.

Dijeta može igrati značajnu ulogu u ukupnom zdravlju kože. Identifikovanje bilo kakvih namirnica koji su “okidači” može pomoći u smanjenju simptoma ekcema. Konzumiranje zdrave hrane i manje količine industrijski prerađene hrane može pomoći u smanjenju upale u telu i poboljšati zdravlje creva. Zdrava ishrana takođe jača imuni sistem.

Alergije na hranu i osetljivosti na hranu

Važno je napomenuti da, dok neke namirnice mogu dovesti do pojave gasova i nadimanja, drugi simptomi — poput reakcija imunog sistema — signaliziraju ozbiljniju alergiju. Ako primetite da se ekcem bukti nakon jedenja određene hrane, dobra je ideja da razgovarate sa svojim lekarom i utvrdite da li ste alergični na taj sastojak.

Iako izbegavanje određene hrane može pomoći nekim osobama da izbegnu upale, uvek je dobra ideja da dobijete stručno mišljenje – jer ne postoji određen koji bi odgovarao svakoj osobi.

Dijeta za ekcem: Hrana koja može sprečiti upale

Ovo su namirnice koje mogu pomoći u borbi protiv ekcema, mada uvek treba da slušate svoje telo. Ono što funkcioniše za jednu osobu možda neće raditi za vas.

Banana: Pošto su banane bogate kalijumom, mogu biti od pomoći onima koji pate od ekcema.

Semenke: Semenke suncokreta i bademi su dobri izvori vitamina E. On ima antioksidativna svojstva i može pomoći u jačanju imunološkog sistema i smanjenju otoka.

Goveđa ili pileća čorba: Skuvajte ove supe jer sadrže aminokiselinu glicin koja obnavlja kožu.

Paprike, jagode i karfiol: Bogati su vitaminom C koji pomaže u sintezi kolagena, neophodnog za zdravlje kože.

Laneno ulje: Ekcem je suva koža, pa vlažite kožu iznutra uljem lanenog semena.

Ovas: Sadrži vitamin E, cink i silicijum dioksid, koji zajedno poboljšavaju zdravlje kože. Ovsena kaša je puna vlakana. Ona mogu da poboljšaju zdravlje creva. Zdrava creva obezbeđuju zdrav imunitet i smanjenje upale.

Losos: Odličan je izvor omega-3 masnih kiselina, za koje se pokazalo da pomažu u smanjenju upale.

Crveni kupus: Čak i ako ne volite kupus, dajte mu šansu. Crveni kupus ima alkalizirajuće i antiinflamatorno dejstvo.

Kurkuma: Poznata je po svojim antiinflamatornim svojstvima. Obavezno je pomešajte sa crnim biberom jer aktivni sastojak piperin povećava bioraspoloživost kurkumina.

Borovnice: Ove bobice imaju visok izvor kvercetina, koji je biljni flavonol sa antioksidativnim svojstvima, koji može smanjiti upalu.

Hrana koju treba da izbegavate

Pre nego što pogledate ovu listu, imajte na umu da svaka osoba reaguje drugačije. Jedan od okidača za hranu može izazvati napad svraba kod jedne osobe, a da druga uopšte ne reaguje.

Pratite signale koje vam šalje telo kako biste otrkili koje namirnice su “okidač” za ekcem. Takođe se konsultujte s lekarom. Eliminacione dijete treba koristiti oprezno kako bi se sprečili nutritivni nedostaci.

Izbegavajte visoko obrađenu hrane poput čipsa, hrane sa visokim sadržajem šećera poput keksa i slatkiša, kao i pržene hrane koja je bogata trans mastima jer ona može podstaći upale u telu. Takođe i ove namirnice mogu u nekim slučajevima da budu okidači:

Avokado: Ovaj plod je zdrav ako nemate ekcem. Jedan je od najbogatijih izvora amina i salicilata koji izazivaju svrab.

Brokoli: Ova superhrana može biti veliko iznenađenje, kao i spanać i kelj. Bogati izvori salicilata i amina koji podstiču svrab.

Suvo voće: Ova užina sadrži niz “problematičnih hemikalija” uključujući salicilate, amine i sulfite.

Pomorandže: Plod i sok pomorandže su jako kiseli, sadrže salicilate i amine koji izazivaju svrab.

Paradajz: Sadrži salicilate, amine i prirodni MSG, koji su recept za svrab.

Održavanje sveukupne zdrave ishrane može pomoći u smanjenju upale. Mediteranska dijeta sastoji se od celog voća i povrća, koji su dobri izvori antioksidanasa i hrane bogate omega-3 mastima, kao što su losos i orasi, koji mogu da pomognu u borbi protiv upale.

Ishrana može uticati na upalu povezanu sa izbijanjem ekcema, tako da može biti od pomoći da se jede više antiinflamatorne hrane i da se prati bilo koji okidač hrane.

Konsultujte se sa svojim lekarom pre nego što napravite bilo kakve veće promene u ishrani ili ako imate posla sa težim oblicima ekcema.

RyanKing999 / gettyimages.com