Vitiligo: Kako da na prirodan način poboljšate pigmentaciju kože

by | 15.12.2023
Vitiligo: Kako da na prirodan način poboljšate pigmentaciju kože

Negde između 0,5 i 2,0 odsto svetske populacije ima vitiligo, poremećaj koji utiče na pigmentaciju kože. Saznajte kako da pomognete sebi prirodnim putem.

Vitiligo se može pojaviti na licu, vratu ili rukama, izazivajući dramatičnu i traumatizirajuću promenu u izgledu. Kod nekih osoba pogoditi sluzokože kao što su usta, nos i genitalije, kao i mrežnjače. Ako se pojave na kosmatom delu, izrašće svetla kosa.

Šta je vitiligo i kako živeti s njim?

Vitiligo je poremećaj pigmentacije gde su melanociti, ćelije odgovorne za obezbeđivanje boje naše kože, kose i očiju, uništeni. Rezultat su bele mrlje kože koje se mešaju sa normalnim tonovima kože. Može ličiti na nasumični obrazac i mrlje od teške opekotine od sunca kada se koža ljušti.

Kada se radi o lečenju, bilo da je u pitanju konvencionalno ili prirodno, uglavnom treba biti strpljiv. Neki pojedinci mogu videti rezultate već za nekoliko nedelja, dok drugi tek za godinu dana.

Vitiligo: Prirodna rešenja koja mogu da pomognu

Vitamin B12 i folna kiselina

Dvogodišnja studija sprovedena u Univerzitetskoj bolnici u Švedskoj otkrila je da je više od polovine učesnika u ispitivanju iskusilo repigmentaciju kada su kombinovali vitamin B12, folnu kiselinu i izlaganje suncu. Širenje vitiliga je zaustavljeno kod 64 odsto pacijenata. Istraživači primećuju da su područja koja su dobila direktnu sunčevu svetlost pokazala najviše poboljšanja.

Cink

Još jedan uobičajeni nedostatak kod onih sa ovim stanjem je cink. Cink podržava zdrav imuni sistem, bori se protiv raka, bori se protiv dijabetesa (autoimuno stanje koje se obično povezuje sa vitiligom), podržava pravilnu apsorpciju hranljivih materija i pomaže u popravljanju i lečenju mišića, tkiva i kostiju.

Bakar

Dok se istraživači ne slažu oko toga da li nedostatak bakra uzrokuje vitiligo ili je rezultat vitiliga, dodavanje hrane bogate bakrom vašoj ishrani može biti od koristi. U praksi ajurvede voda se često drži u bakarnoj posudi preko noći pre nego što se pije. Veruje se da bakar stimuliše melanocite na akciju, povećavajući melanin i repigmentirajući kožu.

Aloe Vera

Dugo korišćena za zdravlje kože, aloe vera takođe podržava zdrav odgovor imunološkog sistema. Ova moćna biljka sadrži esencijalne antioksidativne vitamine potrebne u borbi protiv vitiliga, uključujući vitamine A, C, B12 i folnu kiselinu. Takođe sadrži esencijalne minerale, uključujući bakar, kalcijum, hrom, cink i druge koji mogu podržati repigmentaciju kože, što ga čini vitalnim tretmanom za vitiligo.

Vitamin C

Kao i folna kiselina i vitamin B12, mnogi pacijenti sa vitiligom takođe imaju manjak vitamina C. Nedostatak vitamina C je češći nego što mnogi veruju, a za pacijente sa vitiligom je od suštinskog značaja da se pomogne u usporavanju oštećenja ćelija, borbi protiv slobodnih radikala i za izgradnju kolagena neophodnog za zdrave kosti, zglobove, ligamente i kožu.

Vitamin D

Mnogi ljudi sa vitiligom su osetljivi na sunce i neki od konvencionalnih tretmana mogu izazvati ozbiljnu osetljivost na sunce. Zbog toga je od vitalnog značaja uključivanje dosta hrane bogate vitaminom D u ishranu, a suplementacija može biti neophodna. Najbolji izvori uključuju ulje jetre bakalara; divlja riba uključujući sardine, lososa, skuše i tunjevine; i sirovo mleko, jaja i pečurke.

Hrana koju treba izbegavati

Namirnice za koje se pokazalo da izazivaju probleme kod nekih pacijenata sa vitiligom uključuju:

 • Agrumi
 • Riba
 • Meso
 • Paradajz
 • Kiseli krastavci
 • Grožđe
 • Gazirana pića
 • Prerađena hrana
 • Veštački zaslađivač
 • Voćni sokovi
 • Alkohol

Naravno, vaša „lista izbegavanja“ mora biti prilagođena vašim specifičnim uslovima i načinu na koji vaše telo reaguje na pojedinačnu hranu.

Namirnice koje se preporučuju

Ovo je spisak poželjnim namirnica koje bi trebalo uključiti u svakodnevnu ishranu:

Zeleno lisnato povrće poput kelja, spanaća, blitve i prokelje
Cvekla
Šargarepa
Rotkvice
Urme
Smokve
Leblebija
Govedina
Sočivo
Bademi
Crna čokolada
Pečurke
Sir

Kurkuma i ulje slačice za lokalnu upotrebu

Lokalna primena mešavine praha kurkume i ulje slačice može dovesti do pozitivnih promena u pigmentu kože. Jednostavno pomešajte nekoliko kašika visokokvalitetnog praha kurkume sa dovoljno ulja od slačice da napravite pastu. Nanesite na željena mesta i ostavite da deluje najmanje 20 minuta pre nego što isperite toplom vodom. Uradite ovo dva puta dnevno najmanje dve nedelje. Imajte na umu da će kurkuma zaprljati odeću, zato budite oprezni!

Joga jača psihu

Stres, depresija i anksioznost su uobičajeni kod ovog vitiliga. Vežbajte jogu nekoliko puta nedeljno jer može pomoći u ublažavanju ovih neželjenih efekata i poboljšanju mentalnog fokusa i stava. Joga poboljšava nivoe GABA, prirodno smanjuje anksioznost i smanjuje simptome depresije.

shurkin_son / gettyimages.com