KURKUMA I ALOJA UKLANJAJU AFTE

by | 28.04.2023
afte_kurkuma-i-aloja-uklanjaju-afte.jpg

Namirnice i preparati koji su vam nadohvat ruke, mogu veoma brzo i efikasno sanirati bolne plikove u ustima

Afte su promene na sluzokoži usne duplje koje se najčešće pojavljuju na desnima, unutrašnjoj strani obraza ili usnama. Javljaju se usled virusne infekcije i pada imuniteta, preosetljivosti na određene namirnice, kao i oboljenja poput dijabetesa, anemije i raka usne šupljine. Takođe, mogu biti i posledica preteranog pušenja, nedostatka vitamina B, konzumiranja previše masne hrane. a mogu da se jave kao nuspojava nekih lekova ili nakon upotreba tečnosti za ispiranje usta. Afte mogu biti žute ili bele boje okružene crvenilom, a budući da su bolne, otežavaju normalnu ishranu. Međutim, dobra vest je da u sopstvenoj kuhinji možete pronaći efikasne lekove koji rešavaju ovaj zdravstveni poremećaj.

Prirodni lekovi za afte

1. So

Ublažava upalu i bol, uništava bakterije i sprečava infekciju. U čaši mlake vode razmutiti kašičicu soli, te mućkati u ustima 30 sekundi i ispljunuti. Zatim uzeti prstohvat soli i direktno naneti na afte, ostaviti da odstoji jedan minut te isprati toplom vodom. Postupak ponoviti četiri ili pet puta u toku dana dok afte ne nestanu.

2. Soda-bikarbona

U lečenju afti soda-bikarbona se pokazala veoma delotvornom, jer umiruje bol i upalu i vraća pH ravnotežu u ustima. U šolji tople vode razmutiti kašičicu sode-bikarbone, pa mućkati nekoliko minuta i ispljunuti. Takođe možete napraviti pastu od kašičice sode-bikarbone i malo vode, naneti na afte, ostaviti da odstoji nekoliko minuta, pa isprati mlakom vodom. Tretman ponavljati tri ili četiri puta dnevno.

3. Hidrogen

Ima jaka antibakterijska i dezinfekcijska svojstva, koja uništavaju bakterije i smanjuje rizik od infekcije. Za lečenje afti koristi se 3% hidrogen. Pomešati jednake količine hidrogena i tople vode, pa pomoću vate naneti na plikove. Ostaviti dva minuta da odstoji, a zatim isprati usta toplom vodom. Postupak ponoviti nekoliko puta u toku dana.

4. Kurkuma

Ovaj biljka ima antiseptička svojstva, koja ublažavaju bol i upalu. Pomešati pola kašičice kurkume u prahu sa kašikom meda. Smesu prstima naneti na rane i ostaviti je minimum tri minuta da odstoji. Potom usta isprati toplom vodom. U toku dana tretman ponoviti tri ili četiri puta. Preventivno svakog dana popiti šolju toplog mleka sa pola kašičice kurkume u prahu.

5. Aloja

Zbog svojih lekovitih i antibakterijskih svojstava, aloja se preporučuje i za lečenje afti. Ubrzava zarastanje ranica, ublažava bol i upalu. Iseći list aloje te iscediti gel, naneti ga na plikove i ostaviti da odstoji pet minuta. Isprati mlakom vodom i ponoviti nekoliko puta dnevno u periodu od 3 do 4 dana.

6. Bosiljak

Ova biljka ima antibakterijska, protivupalna i antiseptička svojstva koja ublažavaju bol i upalu, pa važi za idealni prirodni lek protiv afta. Oprati nekoliko listića bosiljka, dobro ih sažvakati, progutati, a potom pijuckati malo vode. Ponoviti dva puta dnevno u periodu od 3 do 4 dana.