MELEM ZA EKCEM

by | 23.05.2023

Sasvim prirodan, prijaće koži i ublažiti simptome atopijskog dermatitisa

Melem za ekcem možete sami da naravite i to od ovsenog brašna. Ona nežno smiruje kožu, hrani je, hidrira i jača zaštitnu barijeru. Bitno je samo da je redovno nanosite i da budete strpljivi.

Melem za ekcem: Hidrira i smanjuje upalu

Naučna ispitivanja su dokazala da je ovsena kaša veoma efikasna u slučaju simptoma blagog do umerenog atopijskog dermatitisa, jednog od najčešćih formi ekcema. Karakterističan je po svrabu, crvenilu i suvoj koži. Emulzije koje u svom sastavu sadrže hidratantne sastojke i masti koje smanjuju upalu – dobitna su formula za lečenje ekcema. Recept koji vam donosimo može da vam reši problem.

Melem za ekcem: Ciljani sastojci

Za ovaj recept izabrane su posebne komponenete, koje imaju blagotvorno dejstvo u slučaju ekcema:

Ovseno brašno: Ima umirujuće, zaštitno i antiinflamatorno dejstvo.

Ši puter: Omekšavaj koži i ima antiinflamatorno dejstvo.

Suncokretovo ulje: Jača zaštitnu barijeru kože i hidrira.

Lečenje ekcema je veoma individualno; ono što dobro funkcioniše za jednu osobu, neće nužno koristiti drugo. Obično postoje alergije i drugi faktori koje treba uzeti u obzir.

Kako se pravi melem

Sastojci:

  • 65 g destilovane vode
  • 1 g (1/2 kašičice) ovseno brašno
  • 15 g suncokretovog ulja
  • 10 g ši putera
  • 7 g biljnog voska
  • Konzervans po izboru (pogledajte napomenu)
  • Nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande (po želji)

Priprema: Sipajte u vatrostalnu posudu destilovanu vodu, dodajte ovseno brašno i dobro promešajte. U drugu vatrostalnu posudu sipajte suncokretovo ulje, ši puter i biljni vosak. Obe posude stavite u lonac s vodom i kuvajte na pari na niskoj temepraturi. Kuvajte oko 10 do 15 minuta sve dok se vosak ne rastopi.

Pomešajte ovsenu kašu s uljima i sipajte u čistu teglu. Mešajte viljuškom sve kod smesa ne počne da se hladi i steže. Ukoliko želite da ubrzate postupak, stavite teglu u posudu s hladnom vodom.

Kada se dovoljno ohladi dodajte konzervans i dve do tri kapi esencijalnog ulja lavande ili nekog drugog po izboru. Smesu spajte u teglicu i poklopite kada se skroz ohladi. Melem čuvajte na gladnom i tamnom mestu, a rok trajanja je oko tri meseca.

Napomena: Prirodni konzervansi su antimikrobni sastojci koji sprečavaju razvoj bakterija i plesni u proizvodu i produžavaju mu rok trajanja. Nalazi se u kremana, losionima, ruževima…

Foto: Davizro / gettyimages.com