ISPUCALE PETE: PET LEKOVA IZ KUHINJE

by | 23.05.2023

Dolazi lepo vreme i naravno sandale. Zato je važno da stopala budu negovana

 ISPUCALE PETE: PET LEKOVA IZ KUHINJE

Slažete li se s činjenicom da nije nimalo prijatno za oko videti ispucale pete u letnjoj obući. Većina ljudi redovno neguje ostale delove tela, a zanemaruje stopala. I njima, takođe treba pružiti adekvatnu negu.

Ispucale pete: Pripremite ih za leto

Budući da je leto na pragu, pravi je trenutak da sredimo stoplala. Neki od uobičajenih faktora koji izazivaju ispucale pete su gojaznost, neudobna obuća, suva koža i nedostatak odgovarajuće nege i higijene.

Domaći lekovi za ispucale pete

Banana

Obilje hranljivih sastojaka u bananama, uključujući vitamie A, B6 i C, održavaju elastičnost i vlažnost kože.

Sastojci:

  • 2 zrele banane

Kako se koristi: Izgnječite dve zrele banane dok ne dobijete pastu. Nanesite je na stopala, uključujući prste i nokte. Ostavite da odstoji 20 minuta i isperite toplom vodom. Pasta ne nanosi svako veče pre spavanja. Praktikujte ovaj tretman najmanje dve nedelje.

Med

Med je prirodni antiseptik koji pomaže u nezi ispucalih peta. Odličan je hidratant, a lekovira svojstva meda revitalizuju kožu.

Sastojci:

  • 1 šolja meda
  • 1 šolja topla voda

Kako se koristi: Pomašajte u posudi med i vodu i dobro izmešajte. Operite stopala, umasirajte mednu otopiu na pete. Masirajte oko dvadesetak minuta. Osušite stopala i nanestite hodratantnu kremu. Praktikujte ovaj ritual pre spavanja, najmanje dve nedelje.

Biljno ulje

Biljna ulja se lako upijaju u kožu. Prepuna su hranljivih sastojaka koji uključuju vitamine A, D i E koji regenerišu ispucalu kožu pete.

Sastojci:

  • 2 kašike biljnog ulja

Kako se koristi: Dobro operite stoplala. Dobro namažite biljnim uljem pete, prste, nokte… Malo sačkajte da koža upije ulje. Obujte čiste, udobne čarape i prespavajte u njima. Ponavlajte ovaj tretman svako veče najmanje dve nedelje.

Vazelin i limunov sok

Kisela svojstva limuna, u kombinaciji sa hidratantnim efektom vazelina, pravi su melem za ispucalwe pete.

Sastojci:

  • 1 kašičica vazelina
  • 4-5 kapi limunovog soka
  • Topla voda

Kako se koristi: Držite stopla u mlakoj vodi 15 minuta, operite i osušite. Vazelin pomšajte s limunivim sokom. Smesu u debljem sloju nanestite na pete i druge delove stopala ako je potrebno. Navucite vunene čarape i ostavite ih preko noći. Ujutru operite stoplala i namažite ih hidratantnom kremom. Praktikujte ovaj tretman najmanje jednu nedelju.

Pirinčano brašno, med i sirće

Pirinčano brašno je odličan piling jer uklanja mrtve ćelije s kože, a pored toga i hrani kožu. Med je prirodni antiseptik koji leči ispucala stopala. Sirće vlaži suvu kožu i olakšava uklajanje izumrlih ćelija s kože.

Sastojci:

  • 2 kašike pirinčanog brašna
  • 1 kašičica meda
  • 5-6 kapi belog sirćeta

Kako se koristi: Pomešajte sve stastoje kako biste dobili gustu pastu. Držite stopala u mlakoj ovdi oko desetak minuta. Osušite i nežno utrlajete piling. Isperite i osušite. Ponavljajte ovaj postupak dva do tri puta nedeljno.

Savet: Mažite stopala hidratantnim kremema koje sadrže ureu, salicilne kiseline ili alfa hidroksilne kiseline koji mogu pomoći u čišćenju mrtvih ćelija kože.

 

Foto:majivecka / gettyimages.com