UBRZANO LUPANJE SRCA: 4 TOP BILJKE

by | 24.05.2023

Otkrivamo vam na koji način možete da smirite srce

UBRZANO LUPANJE SRCA: TOP 4 BILJKE

Ubrzano lupanje srca ili palpitacija srca obično se javlja uveče neposredno pre spavanja. Osećaj je neprijatan, i iskreno, uznemirujući. Srećom, postoje odlične biljke koje mogu pomoći kod ovog simptoma.

Šta urzokuje ubrzano lupanje srca

Neki od simptoma koji karakterišu srčane palpitacije mogu biti: preskakanje otkucaja srca, treperenje, ubrzan rad ili prejaki otkucaji srca su simptomi palpitacije. Mogu javiti tokom fizičke aktivnosti i mirovanja.

Ubrzano lupanje srca obično uzrokuje nekoliko faktora: stres, intezivna fizička aktivnost, jaka emotivna reakcija ili nakon epizoda anksioznosti. Naravno, mogu da ga uzrokuju i nizak krvni pritisak, anemija, nizak nivo šećera, dehidratacija.

Palpitacije srca su uglavnom bezopasne,ali postoji mogućnost da se javljaju kao posledica nekog drugog srčanog oboljenja, najčešće aritmije.

Ubrzano lupanje srca: Bilje koje pomaže

Ove biljke bi trebalo da uključite u svoju svakodnevnu rutiku ukoliko želite da se rešite ovog simptoma.

1. Glog

Jedno od najvažnijih delovanja gloga (Crataegus okicantha) je njegova sposobnost da reguliše električnu aktivnost srca, što ga čini veoma korisnim za lečenje palpitacije srca. Važno je napomenuti da može proći i do dve nedelje pre nego što primetite značajne rezultate. Ova biljka je veoma bezbedna, ali ukoliko već uzimate neku terapiju za srce, posavetute se s lekarom u vezi čaja ili tinktura od gloga.

2.Srdačica

Biljka srdačica (Leonurus cardiaca) je prava blagodet za kardiovaskulatrni sistem. Odličan je u slučaju ubrzanog lupanja srca i anksioznosti. Sadrži kardiotoničke glikozide koji normalizuju crčani ritam. Čaj ili tinkture od ove biljke treba piti duže vremena kako bi se videli rezultati.

3. Pasiflora

Pasiflora je (Passiflora incarnata) jedna od najboljih biljaka protiv anksioznosti. Zato je odlična u smirivanju ubrzanog lupanja srca. Sadrži spojeve koji smiruju nervni sistem i smanjuju lučenje hormona stresa. Ovu biljku nemojte koristiti ako uzimate antidepresive ili neke lekove za smirenje.

4. Matičnjak

U narodnoj medicini, matičnjak (Melissa officinalis) se takođe smatra jednim od primarnih tretmana za palpitaciju srca. Odličan je za lečenje anksioznosti, depresije i nesanice. Matičnjak je bezbedna biljka, ali ne treba da je korsitite ako uzimate lekove protiv anksioznosti, antidepresiva i sl. Jer može da dovede do neželejnih efekata.

Savet: Prednost biljnih tinktura

Tinkture omogućavaju jednostavno, proračunato doziranje i čuvanje tokom dužeg vremenskog perioda. Mogu da se uzimaju s vodom, čajem ili sokom.

 

Foto: gabrielabertolini / gettyimages.com