Prva pomoć za opekotine vrelom vodom: Evo šta treba odmah da uradite

by | 26.02.2024
Prva pomoć za opekotine vrelom vodom: Evo šta treba odmah da uradite

Opekotine od tople vode su veoma česta nesreća u domaćinstvu, tako da morate znati kako da reagujete odmah kako biste izbegli veću štetu. Evo šta sve možete da uradite.

 

Opekotine vrelom vodom jedna su od najčešćih nesreća u domaćinstvu. Ove vrste opekotina se dešavaju, pre svega, u kuhinji kada se rukuje loncima koji imaju težak zahvat ili kada se ne vodi dovoljna pažnja. U nekim slučajevima, opekotine mogu nastati kao rezultat lošeg prianjanja na lonac, šolju ili drugu posudu.

Prva pomoć za opekotine vrelom vodom

Kada ne pazite, voda i, uopšte, vrele tečnosti mogu lako da se prospu po koži i oštete je. U ovim slučajevima treba uzeti u obzir da su prioriteti sledeći:

 • Olakšati bol
 • Sprečite širenje opekotina
 • Poboljšati zarastanje

Neke od najtežih nesreća dešavaju se kod kuće. Naročito kada su kod kuće deca, česti su padovi, udarci i opekotine. U nastavku vam dajemo nekoliko saveta i objašnjavamo prvu pomoć za lečenje opekotina vrelom vodom.

Opekotine: Koje su vrste

Pre svega, treba da znate da se opekotine klasifikuju prema težini, u tri stepena, znajući da što je veći stepen, to je veća težina opekotina.

Prvi stepen: Utiče na površinski sloj kože. Simptomi su crvenilo, otok i neki bol: ova vrsta opekotina će zaceliti u roku od tri do šest dana.

Drugi stepen: Utiče na drugi sloj kože, izazivajući stvaranje plikova, crvenila i lučenja tečnosti u predelu opekotina. Njegovo vreme zarastanja je oko tri nedelje. Može ostaviti ožiljak ili promeniti boju kože.

Treći stepen: Oni su najteži i zahtevaju hitno lečenje. Opekotina prolazi kroz sve slojeve kože i zaista je bolna.

Opekotine od vrele vode često se dešavaju, a mogu biti opasne naročito za decu.  Neophodno je biti veoma oprezan i preduzeti mere predostrožnosti kao što su:

 • Budite pažljivi kada otkrivate lonce i rukujete posudama sa vrućim tečnostima u mikrotalasnoj pećnici.
 • Prilikom kuvanja uvek postavljajte lonce što dalje od ivice i sa drškama okrenutim ka unutra.
 • Budite veoma oprezni kada otvarate vrata rerne.
 • Ako po vama samo prsne vrela tečnost to će izazvati mali bol u tom trenutku i verovatno će odmah nestati. Da biste smirili sagorevanje, preporučljivo je navlažiti mesto hladnom vodom.

Međutim, kada je opekotina jače, bol ne prestaje, a crvenilo je veće ili čak mogu da se formiraju plikovi. U ovom slučaju, najprikladnije je otići u medicinsku službu. Pored toga, ne bi trebalo da puknete plikove da biste izbegli dalje povrede ili infekcije.

U slučaju da odeća ostane zalepljena za kožu, ne pokušavajte da je skinete, pokvasite hladnom vodom i odmah idite u hitnu pomoć.

Šta možete da uradite za sebe?

Već smo pomenuli da kada se suočite sa opekotinama toplom vodom, važno je brzo reagovati dok procenjujete štetu.

Ako nam je jasno da se suočavamo sa opekotinom prvog stepena, odnosno površnom, možemo da sledimo sledeće korake:

 • Ohladite ranu sa puno hladne vode.
 • Nanesite mokri zavoj na zahvaćeno mesto, držite ga pola sata kako biste sprečili da opekotina dođe u kontakt sa štetnim agensima.
 • Uzmite antiinflamatorno sredstvo za bol.
 • Navlažite zavoje pre nego što ih uklonite kako se ne bi lepili za kožu.
 • Nakon 7 dana, očistite i uklonite mrtvu kožu pomoću gaze navlažene fiziološkim rastvorom.

Ako i nakon primene svih ovih mera primetimo bol i drugu nelagodnost, onda je neophodno otići kod lekara radi procene i lečenja u skladu sa vrstom opekotina do kojih je došlo.

Važno je zapamtiti da nije preporučljivo pribegavati oblogama i mastima sa biljem ili aloe verom, jer nisu sve kože iste niti povoljno reaguju na iste supstance, čak i kada su prirodne. Takođe zato što, umesto da pružaju olakšanje, u mnogim slučajevima mogu izazvati još više nelagodnosti.

Madhourse / gettyimages.com