Karanfilić: Aromatični začin koji pomaže u borbi protiv infekcije i ublažavanju bola

by | 14.12.2023
Karanfilić: Aromatični začin koji pomaže u borbi protiv infekcije i ublažavanju bola

Osim što nas podseća na zimske praznike, karanfilić ima i hranljivu i zdravstvenu vrednost. Može da pomogne u jačanju imuniteta i deluje kao prirodni analgetik. 

Karanfilić se dugo koristi u indijskoj ajurvedskoj i kineskoj medicini zbog svojih navodnih afrodizijačkih svojstava i sposobnosti da leče glavobolje i loše varenje. Ali, to nije sve jer je ovaj aromatični začin veoma važan i za jačanje imuniteta. Dobro se slaže s mnogim jelima, tako da ne samo da će obogatiti aromu, nego ih učiniti i zdravijim.

Karanfilić je veoma cenjen u ajurvedskoj medicini

Začin koji poznajemo kao karanfilić su zapravo sićušni cvetni pupoljci izrasli na zimzelenom drvetu pod nazivom Syzygium aromaticum. Cvetni pupoljci karanfilića se beru u nezrelom stanju, a zatim se suše. Celi karanfilići su u obliku malog, crvenkasto-braon šiljka, obično oko 1 centimetar dužine, sa lukovičastim vrhom.

Karanfilić je bogat antioksidansima, posebno tipom koji se zove eugenol, koji je fenolno jedinjenje koje može smanjiti oksidativni stres. Ovo jedinjenje je prisutno u koncentracijama od 80%–90% u ulju pupoljaka karanfilića i 82%–88% u ulju listova karanfilića. Ostala bioaktivna jedinjenja izolovana iz ekstrakta karanfilića uključuju flavonoide, timol, benzol i metilen hlorid.

Studije su otkrile da svojom sposobnošću da se bori protiv oštećenja slobodnih radikala, eugenol može posebno pomoći u odbrani od razvoja hroničnih bolesti i može pomoći u promovisanju zdravog starenja.

Karanfilić u borbi protiv infekcija

Osim što se bori protiv upale i deluje kao antioksidans, eugenol deluje i kao prirodni germicid zbog svojih antimikrobnih svojstava. Sadrži i jedinjenja koja jačaju imunitet, kao što je alicin, koja se bore protiv rasta bakterija. Karanfilić takođe sadrži druga jedinjenja koja imaju slične efekte – na primer, karanfilić može pomoći u sprečavanju proliferacije određenih štetnih mikroba koji mogu izazvati oralne ili gastrointestinalne infekcije i bolesti. Pored toga, istraživanja su pokazala da pupoljci karanfilića imaju imunostimulativne aktivnosti koje mogu pomoći u promovisanju mehanizama imunološkog odgovora.

Ekstrakt i ulje karanfilića se čak ponekad koriste u konzerviranju hrane jer mogu pomoći da se spreči bakterija, uključujući listeriju, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella, Streptococcus i Staphilococcus, pod kontrolom. Karanfilić je takođe popularan širom sveta u stomatologiji jer se bori protiv nastanka bolesti desni.

Prirodni analgetik

Karanfilić, a posebno ulje karanfilića, odavno se koristi u nezi zuba zbog svojih prirodnih analgetičkih i antiinflamatornih svojstava, kao i antiseptičkog i antibakterijskog delovanja. Može smanjiti bol, otok i pružiti olakšanje od nelagodnosti kod ljudi sa zuboboljom,  glavoboljom i ponekad drugim stanjima. Takođe može pomoći u sprečavanju stvaranja plaka na zubima, što može izazvati bolne karijese.

deeaf / gettyimages.com