ULJE KARANFILIĆA SPREČAVA NASTANAK TROMBA

by | 13.12.2021
ulje-karanfilica-sprecava-nastanak-tromba_ulje-karanfilica-sprecava-nastanak-tromba.png

 Dr Krišna Srivastava sa univerziteta u Danskoj dokazao je da moćan začin ima dvadeset i devet puta jače antikoagulantno dejsvo od acetilsalicilne kiseline

Karanfilić je široko uzgajan u Indoneziji, Tanzaniji i Brazilu. Koristi se kao aromatičan začin u ishrani, u kozmetičkoj industriji i u stomatologiji kao antiseptik i analgetik.

Glavni sastojak karanfilića je eugenol koji daje ovom začinu karakterističan ukus i miris. Sadrži i tanine, smolu, sluz i veliki procenat flavonoida koji deluju antioksidantno, antiinflamtorno i antikoagulantno. Zahvaljujući ovim lekovitim sastojcima, karanfilić kao lek se koristi u kineskoj i ajurvedskoj medicini preko dve hiljade godina.

U tradicionalnoj medicini (nisu temeljno ispitana na ljudima efikasnost i neželjena dejstva) karanfilić se koristi kao antiseptik, analgetik, antioksidans, afrodizijak, kod neprijatnog zadaha i oboljenja desni, poremećaja varenja, kao prirodan konzervans u hrani, mišićni relaksant, protiv crevnih parazita, vazorelaksant, čistač krvnih sudova kod ateroskleroze.

Naučna istraživanja su potvrdila da eugenol kao aktivna supstanca etarskog ulja karanfilića efikasno sprečava stvaranje krvnih ugrušaka (tromba) u krvnim sudovima. Dr Krišna Srivastava sa univerziteta u Danskoj (svoj rad „Prostaglandini, leukotrijeni i esencijalne masne kiseline“ objavio je u časopisu 2006.) dokazao je da ulje karanfilića ima dvadeset i devet puta jače antikoagulantno dejsvo od aspirina! Eugenol ne samo da je sprečio nastanak tromba već je delovao i na formirane krvne ugruške. On je dokazao da eugenol deluje preko prostaglandina, snižava tromboksan kao snažan lepak trombocita.

Ulje karanfilića se nalazi na prvom mestu ORAC liste antioksidantnih materija, što znači da uspešno uništava slobodne radikale u telu. Sprečava oksidantan stres, jača imunitet i sposobnost organizma da se izbori sa najrazličitijim štetnim činiocima.

Ulje karanfilića je veoma jako, pa se primenjuje u maloj količini jedna do dve kapi na dan (obavezno razređeno u kafenoj kašičici nekog jestivog ulja, posle jela).

Ako se predozira, evo kakva neželjena dejstva može izazvati: alergije na koži – osip, crvenilo, svrab; gubitak osećaja za bol na koži, kontaktni dermatitis, povraćanje, dijareju, krv u stolici, ispljuvku i u urinu; edem pluća, kašalj, poremećaj srčanog rada, poremećaj krvne slike, oštećenje jetre i bubrega.

Ulje karanfilića je zabranjeno: trudnicama, dojiljama, deci, ljudima koji koriste antikoagulantnu terapiju (varfarin, heparin), antitrombocitne lekove, nesteroidne antiinflamatorne lekove (brufen, naproksen) i osobama koje se spremaju za hirušku intervenciju (treba prestati sa upotrebom ulja karanfilića bar mesec dana pre zakazane operacije).

Nema sumnje da je karanfilić izuzetna biljka sa mnogostrukim blagotvornim efektima na telo, ali mora se obratiti pažnja na njegovo doziranje i upotrebu jer, u suprotnom, izazvaće više štete nego koristi.