BILJANA GLIŠOVIĆ MILIĆ: KAKO SAM USPELA: HOLESTEROL U NORMALI, NADUTOST NESTALA, JUTARNJI ŠEĆER 4,9

by | 11.12.2021
biljana-glisovic-milic-kako-sam-uspela-holesterol-_biljana-glisovic-milic-kako-sam-uspela-holesterol-u-normali-nadutost-nestala-jutarnji-secer-49.png

Kada joj je ustanovljena insulinska rezistencija, Biljana Glišović Milić iz korena je promenila svoju ishranu i danas uživa u blagodetima zdravog života

 

 

– Veći broj zdravih navika usvojila sam tek pre nekoliko godina. Uvela sam da pijem više vode dnevno, izbacila beli hleb, uvela više voća i povrća. Zamenila sam suncokretovo ulje maslinovim. Što se tiče jelovnika, nisam bila striktna sve do pre dve godine, kada mi je ustanovljena insulinska rezistencija. Tada sam odlučila da promenim dnevni jelovnik i da se pridržavam svih saveta koje sam dobila u vezi ishrane. Slatkiše sam potpuno izbacila, ali sam primetila da postoje zdravi slatkiši koje bih mogla da uvedem. Tada smo suprug i ja došli na ideju da proizvodimo zdrave slatkiše od lešnika jer imamo plantažu – priča Biljana Glišović Milić, sertifikovan savetnik za pravilnu ishranu i suplementaciju.

Zašto ste se odlučili na takvu promenu? Da li se ona desila naglo ili ste postepeno menjali navike?

– Moja najveća greška bila je što nisam nosila obroke na posao, nego sam kupovala u obližnjim prodavnicama ili poručivala. Deca kod kuće uvek jedu kuvanu hranu, ali ja je nisam nosila na posao. Kada mi je ustanovljena insulinska rezistencija, počela sam da nosim hranu i da sebi pripremam ručak kod kuće. Mislim da zaposleni ljudi u tome najviše greše. Najlakše je na poslu poručiti picu, pastu ili burger. Ređe se ode do prodavnice sa kuvanom hranom, ali i za tu kuvanu hranu pitanje je od kojih namirnica je napravljena.

Kako se danas hranite? 

– Danas se hranim zdravo. Završila sam kurs za savetnika za pravilnu ishranu i suplementaciju, na kome sam se obrazovala šta je zdrava ishrana. Izbacila sam potpuno belo brašno i beli šećer. Ne jedem testa i pice. Kod kuće pripremam hranu za posao. Jedem dosta voća i povrća. Trudim se da pijem po dva litra vode dnevno. Izbacila sam mleko, a gluten i mlečne proizvode svela sam na minimum. Pazim da su u ishrani zastupljeni zdravi ugljeni hidrati, kao što su: integralan pirinač, heljda, proso, ovsene pahuljice.

Da li ste otkrili koliko “zdrav” jelovnik treba da bude?

– Otkrila sam da se je potrebna potpuna promena i da nije poželjno vraćati se ni jedan dan starim, lošim navikama. Mišljenja nutricionista i fitnes trenera u tome su podeljena. Jedni dozvoljavaju takozvani ,čit, obrok, prema kome jedanput nedeljno ili jednom u tri nedelje možete pojesti i ono što nije na spisku zdravih obroka. Drugi, opet, kažu da takav stav niji dobar i da se mora potpuno okrenuti zdravom životu da bi bilo efekta. Izazov su i proslave i rođendani, ili kada uzmem nešto nedozvoljeno. Sutradan onda smanjim unos hrane i uvedem više vode. Trudim se da to bude jako retko.

Kakve promene ste osetili sa promenom ka zdravijem načinu života?

– Krvna slika mi se popravila, kada govorimo o holesterolu i jutarnjem šećeru, koji je sada 4,9. Regulisala sam probavu i nadutost je nestala. Lakše se krećem i imam snage za treninge, koje sam takođe uvela. Sada ima mnogo online programa i možemo kvalitetno da vežbamo od kuće. I ja sam uvela trening od kuće.

Kako treba da izgleda tanjir zdrave ishrane?

– Polovinu tanjira treba da čine voće i povrće. Četvrtinu tanjira žitarice celog zrna, kao što su: pšenica od celog zrna, ječam, kinoa, integralan pirinač, testenine od celog zrna. Četvrtina tanjira treba da budu proteini kao što su: riba, piletina, ćuretina, pasulj, grašak, boranija i orašasti plodovi. Treba koristiti zdrava biljna ulja, poput maslinovog. Od tečnosti piti vodu, čajeve ili kafu bez mleka. Ograničiti mleko i mlečne proizvode i izbaciti slatka pića.

Kako Vaša deca prihvataju zdrave namirnice? Koje im je omiljeno jelo?

– Deca se pravilno hrane od rođenja. Navikli su na kuvanu hranu, na grašak, boraniju, pirinač. Najteže menjamo hleb. Za sada im se sviđa hleb od spelte, domaći. Od salata samo vole kupus-salatu i čeri-paradajz. Najomiljenije voće im je jabuka. Trudim se da slatkiše pravim sama, jer tada mogu da iskristim, recimo, kokosov šećer ili čokoladu sa 80% kakaoa, koja je zdrava za sve. Omiljeni su im čokoladni mafini.

Kakva je razlika između zdravih i običnih slatkiša? Koji od njih nailazi na bolje reakcije?

– Razlika između zdravih i običnih slatkiša je u namirnicama koje se koriste. Mnogo običnih slatkiša mogu postati zdravi samo izborom zdravih namirnica. Recimo, umesto belog šećera možete koristiti med ili kokosov šećer. Umesto obične čokolade, onu su 80% kakaoa. Kakao može biti organski. Umesto belog brašna, može se koristiti speltino ili pirinčano brašno. Može se koristiti zdravo kokosovo ulje ili maslac umesto margarina. Sve se može prilagoditi. Najbolje reakcije su na zdravu domaću čokoladu i na kuglice različitih vrsta. Pravila sam i zdrave torte, one su se svidele odraslima.

Objasnite nam šta sadrži  jedan vaš tipičan jelovnik

Doručak: Ovsene pahuljice sa bademovim mlekom, deset badema i pola jabuke.

Ručak: Parče belog mesa i integralan pirinač. Vitaminska salata od šargarepe i kupusa sa maslinovim uljem i malo soka od limuna.

Užina: Jabuka

Večera: Tunjevina sa kupus-salatom i rukolom, začinjeno maslinovim ulje i sokom od limuna.