SAVET LEKARA: REIŠI I ŠITAKE KOD POSTKOVID SINDROMA

by | 12.12.2021

Dr Mona Maličević savetuje kako da očistite organizam, sačuvate mikrobiom creva i ojačate imunitet

 

Budućnost nam donosi neinvazivne metode lečenja, sinergiju znanja i veština koje će pomoći čoveku da prevaziđe svoj telesni problem, unutrašnji kon­flikt, emocionalnu blo­kadu i oštećenja na energetskom nivou. Smatram da će pristup lečenju biti holistički jer više niko ne može da ospori vezu između tela, uma i duha. LJudi će tražiti takav tretman, takve lekare, promene će biti odraz promena u kolektivnoj svesti. Prirodni meha­niz­mi isceljenja započinju na finom, energetskom nivou, ali im uvek možemo pomoći tehnikama spolja, usmerenim na telo čoveka ili njegove životne navike. Na tom nivou odvija se promena u informacijama na našem molekulu DNK i, poput lančanih reak­cija, molekuli, jedinjenja, ćelije se me­njaju u skladu sa novom informacijom i promenom. To je dobro poznato u kvantnoj fizici i molekularnoj biologiji. Osoba sebe dovodi u takvo stanje (iznutra i spolja – mis­lim na okruženje) koje će je dalje snažiti ka željenoj trans­for­maciji. U tom smislu, pri­rodni alati koji će podstaći isceljenje su energetske vežbe, čišćenje energije prostora i energetskog tela, meditacije i molitve, ob­java namere, izlaganje zdravoj hrani, vaz­duhu, tehnike isceljenja vodom, biljke i kris­tali… Sve što je u skladu sa osobom koja se isceljuje – kaže za Magično bilje Mona Maličević, lekar.

NJena priča počinje sa trinaest godina kada ju je kao „grom iz vedra neba” po­go­dilo saznanje da je obolela od malignog tu­mora na oku. Lekari su doneli radikalnu od­luku da se operacijom odstrani tumor i očna jabučica, kako bi doktorki Moni spasli život. Narednih pet godina lekari su pratili njeno zdravstveno stanje da se ne pojave me­tastaze, što se na kraju, srećom, nije desilo.

Doktorka Maličević je predavač i organizator seminara na kojima objedinjuje znanja iz konvencionalne i alternativne medicine jer veruje da svakom zdravstvenom problemu treba pristupiti holistički.

Kod kojih zdravstvenih tegoba se preporučuje čišćenje organizma?

– Detoksikaciju preporučujem bar jednom godišnje, čak i kad zdravstveni problem nije uočen. Ukoliko osoba razvije alergijsku reakciju na hranu ili čestice iz okruženja, ekceme i druge promene na koži, akne, probleme sa vidom, koncentracijom i pam­ćenjem, treba da posegne za čišćenjem or­ganizma. Svaki ,ispad, sistema za varenje, problemi sa krajnicima, bolovi u želucu, kiselina, promene na crevima (SIBO, IBD), dijareja, kon­sti­pacija i nadutost, patogene bak­terijske infek­ci­je, paraziti i gljivice treba podvrgnuti deto­ks­ikaciji. Prob­lemi sa men­strual­nim cik­lusom kod žena, sa za­če­ćem, hormonska ne­rav­noteža, insulinska rezis­ten­cija, Ha­ši­moto, pa i anemija, povišen holesterol, trigliceridi i LDL su među prvima na listi. Grubo govoreći, kod autoi­mu­nih bo­les­ti, hroničnih oboljenja (gde spada i rak) i naravno kod nekih akutnih stanja, kao što je trovanje, zračenje, intenzivna upotreba le­kova (antibiotika, naročito) telo treba očis­titi. Navela sam samo deo liste, naravno.

Da li Vi praktikujete neki plan de­tok­si­ka­cije? Kako on izgleda?

– Naravno. Čistim se energetski, najčešće vodom, jer je to alat za svaki dan, ali i sa tera­peutima koji rade taj vid čišćenja. Ko­ris­tim i kristale, kao na primer gorski kristal i biljke poput bele žalfije i sandalovog drveta. LJubitelj sam detoksikacije sa aromate­ra­pijom – raznim uljima se masiram, udišem ih i pijem (karanfilić, ruzmarin, limun, već go­tove kombinacije za oralnu primenu). Ko­ris­tim po potrebi kombinaciju crnog ora­ha, belog pelina i karanfilić za čišćenje od para­zita. Primenjujem vodeni dan bar jednom me­sečno, a ponekada i jednom nedeljno. Na godišnjem nivou uvodim i duža gladovanja. Trenutno sam na veganskoj ishrani, izbe­ga­vam i gluten. Uvela sam i period kada ne pijem kafu. Za mene je čista voda najbolji alat za čišćenje organizma. Svakako, treba uvesti dobar čaj, puno zelenog i lisnatog povrća, a glavno je šta izbaciti sa menija. Ra­finisanu hranu, sokove i zaslađene vode, dodati šećer, prženu i instant hranu, margarin, majonez, kafu 3 u 1, kečap, pavlaku, prelive za salate, vegetu, sosove za špagete treba izbaciti potpuno. Ne zaboravite na fizičku aktivnost, kva­li­tetan san i neku od dubokih tehnika disanja.

Koji je cilj detoksikacije organizma?

– Cilj detoksikacije organizma je zdravlje – telo oslobođeno štetnih proizvoda me­tabolizma i patogenih mikroorganizama, ravnoteža energije i njen protok, oštar um i emotivna stabilnost. Čišćenje organizma jača volju, elan, donosi radost i isceljuje.

Šta pomaže našem mikrobiomu creva da ojača imunitet i zdravlje uopšte?

– Našem mikrobiomu creva odgovara hrana koja umnožava bakterije dobre za ceo organizam. Crevne bakterije su esencijalne za dobro zdravlje. Čak 75% imuniteta je lokalizovano u našim crevima. To znači – ako imate problem sa imunitetom i želite da ga osnažite, prvo se pobrinite za creva. Ako je mikrobiom u neravnoteži, imuni sistem pati i kompromitovan je. Prva pomoć je upravo čišćenje organizma, uvođenje probiotika i pre­biotika u ishranu. Prebiotici su namirnice koje hrane ,dobre, bakterije. To su, pre svega, biljna vlakna, a pomažu i laneno seme, čija, aspa­rag­us, artičoka, sočivo, pasulj… Treba povesti ra­čuna da se smanji stres, da imamo dobar san, da koristimo prirodnu kozmetiku, kvalitetnu vo­du za piće i kupanje.

Da li postoji određena pomoć u biljkama kod postkovid sindroma?

– Postoji. Ja bih preporučila pečurke kao što su reiši i suplementaciju AHCC-om, koji je nap­ravljen od pečuraka šitake. Ishrana koja ok­repljuje telo, bez opterećenja na imuni sistem, mnogo vode i biljnih čajeva (čaj od svetog bosiljka i majčine dušice), kakao umesto kafe. Treba uvesti higijenu pravilnog disanja kao i kretanja limfe, najbolje kroz fizičku aktivnost.

Koje biljke su važne za reproduktivno zdravlje?

– Za reproduktivno zdravlje dobre biljke su maka i noćurak. Ja uvek počinjem sa tim. Pre­poručujem i čaj od sladića.

Šta preporučujete kod narušenog rada štitaste žlezde?

– Kada je narušeno zdravlje štitaste žlezde, preporučujem izbacivanje glutena iz ishrane i smanjenje unosa kupusnjača (kupus, brokoli, prokelj, karfiol). Takođe, ogrlice od ćilibara i rad na petoj čakri (grlenoj čakri) od izuzetne su važnosti.

Koji napitak od đumbira treba da koristimo zimi kako bi nas ugrejao?

– Možete staviti pola kašikice đumbira u prahu u toplu vodu i, kada se malo prohladi, dodati limun. Možete ga dodati u bilo koji napitak, poput kakaoa ili čaja, u kuvana jela i supice.

Kojih pet biljaka uvek imate u svom domu?

– Beli i crni luk, u jesen i zimu obavezno kiseli kupus, ruzmarin i limun.