NAJBOLJI ČAJEVI ZA UBLAŽAVANJE UPALA

by | 13.12.2021

Upala je prirodno i moć́no oružje koje je našem telu potrebno u borbi protiv bolesti, zarastanju rana i u sprečavanju infekcija. Ali kada upala postane hronična, ona može da postane problematična

Čaj od cimeta

Poznato je da cimet deluje protivpalno, antioksidantno i antibakterijski i zbog toga je odličan dodatak bilo kojoj vrsti čaja, mada može i samostalno da se skuva.

– Najveća prednosti cimeta je njegova sposobnost da postepeno snižava šećer u krvi oslobađanjem insulina – kaže DŽesika Ederer koja vodi velnes edukacije.

Zeleni čaj

– Zeleni čaj sadrži jedinjenja za koja se smatra da mogu da suzbiju upalu i blokiraju inflamatorne puteve u telu. Smatra se da štiti srce od oštećenja i sprečava kardiovaskularne bolesti – kaže Makdauel.

Ako volite zeleni čaj, isprobajte maču, jaču verziju zelenog čaja koja je posebno bogata antioksidansima i korisnim jedinjenjima – EGCG, za koje se smatra da imaju efekta na metabolizam, zdravlje srca i kontrolu glukoze.

Čaj od đumbira

– Koren đumbira ima široku primenu, od ishrane do proizvoda za negu, ali se koristi i za pripremanje čaja – objašnjava Ederer.

Istraživanja su pokazala da đumbir deluje protivupalno, što pomaže telu da odgovori na hroničnu upalu sa pratećim bolom – od bolova u kolenu do bolova u mišićima, pa čak i  menstrualnih tegoba.

Čaj od kurkume

Kurkuma je poznata po intezivno žutoj boji, a Makdauel objašnjava da kurkuma sadrži kurkumin, koji pomaže u borbi protiv izazivača upale u telu.

– Kako kurkuma deluje na upalu? Pokazalo se da pomaže i u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu da prouzrokuju bol i upalu. U kliničkom ispitivanju, sto trideset i devet osoba sa osteoartritisom kolena primetilo je smanjenje artritičnog bola za pedeset odsto pri uzimanju dodataka kurkumina – dodaje Ederer.

 Čaj od šipka

Čaj od šipka bogat je antioksidansima, uključujući polifenole i galaktolipide, za koje je utvrđeno da deluju protivupalno, kao na primer u borbi protiv artritisa.

Pokazalo se da čaj od ove biljke smanjuje bol koja se javlja kod osoba obolelih od artritisa, kao i drugih upala.

 Čaj od kamilice

Ovaj čaj može da spreči upalu. Odličan je da se pije u večernjim satima, rešava probleme sa nesanicom i olakšava probavne tegobe.

Čaj od kamilice sa malo meda i limuna umirujući je napitak koji ne sadrži kofein.