KAKO PREPOZNATI KVALITETNO MASLINOVO ULJE

by | 14.12.2021
kako-prepoznati-kvalitetno-maslinovo-ulje_kako-prepoznati-kvalitetno-maslinovo-ulje.png

Gotovo devedeset odsto maslinovog ulja nije nastalo kako treba i ne sme  se verovati etiketama

 

Tedi Kavalon iz istarskog grada Vodnjan, koji se više od dve decenije bavi uzgajanjem maslina i prodaje maslinovo ulje u dvadeset i tri zemlje, kaže da na tržištu gotovo devedeset odsto maslinovog ulja nije nastalo kako treba i da se ne sme verovati etiketama.

– Nemojte verovati nijednoj etiketi, niti jednom proizvođaču, ukljujučujući i mene, već sami sebi. Otvorite bocu, stavite malo ulja u čašicu, zagrejte je, jer na 27°C maslinovo ulje počinje da isparava i osete se malo bolje mirisi i ukusi – savetuje Kavalon.

– Treba da osetite svežinu pokošene trave i voćni miris, a ukus treba da bude pikantan i gorak – napominje on – toliko da se nekada zakašljete, a nekada i suze da vam krenu na oči.

– Ako je maslinovo ulje zeleno, voćno, pikantno i gorko, govorimo o prirodnom, nepatvorenom ulju, dobijenom iz ploda masline, nebitno da li je ono proizvedeno u Istri, Grčkoj, Italiji ili Maroku, apsolutno nema veze – ističe Tedi Kavalon.

Osim toga, prženje na maslinovom ulju nije kancerogeno ako se radi o pravom maslinovom ulju, a u uljari “Kavalon” kažu da pravo maslinovo ulje može da istrpi i visoke temperature i da se u njemu bez problema prži pomfrit, ali da nije isplativo.