Crni biber i karanfilić jačaju imunitet! Obavezno dodajte ove začine u ishranu

by | 01.12.2023
Crni biber i karanfilić jačaju imunitet!

Crni biber i karanfilić su mnoćni začini koji mogu da donesu brojne zdravstvene benefite. Između ostalog, važni su za jačanje imuniteta. Saznajte kako možete maksimalno da ih iskoristite.

Budući da je ovo period kada virusi divljaju, vreme je pazite na sebe i svoju porodicu. Najbolje je da jačate imunitet i to prirodnim putem. Zato vas upućujemo u lekovita svojstva dva veoma popularna začina.

Crni biber i karanfilić za imunitet

Začini koji se nalaze u našoj kuhinji sastavni su deo ajurvedskih lekova. Na primer, karanfilić, crni biber, cimet, kim i kardamom su ključni sastojci koji imaju brojne zdravstvene prednosti i nalaze se u svakom indijskom domaćinstvu. Danas vam pričamu o dva popularna začina koja se koriste kod nas.

Crni biber i karanflić: Aromatični i lekoviti začini

Prednosti crnog bibera

Crni biber može da kupi u zrnu ili mleveni. Jedan je od najčešće korišćenih začina u domaćinstvima. Ima oštar i blago začinski ukus koji svima prija. Biber takođe ima antiinflamatorna svojstva koja mogu da ublaže simptome kao što su artritis, kožne bolesti i reguliše nivo glukoze u krvi i holesterola. Takođe je poznato da ovaj svestrani začin povećava apsorpciju hranljivih materija i promoviše zdravlje creva.

​Kako da ga iskoristite na najbolji način?

Dodavanje crnog bibera u svakodnevnu ishranu je jednostavno i može se učiniti bez mnogo muke. Čaj, kafa i drugi topli napici mogu lako da prihvate crni biber u prahu ili ceo crni biber kako bi poboljšali aromu i ukus. Jela od od povrća retko se pripremaju bez dodavanja crnog bibera. Crni biber možete dodati u salate, prelive i supe.

Prednosti karanfilića

Slatki i aromatični karanfilić takođe ima mnoge zdravstvene prednosti, a i lako ga možete uključiti u svkaodnevnu ishranu. Bogat je vitaminom K, manganom i vlaknima. Pored toga sadrži antioksidante i neka naučna istraživanja su pokazala da može da pomogne u borbi protiv raka. Pored toga, karanfilić promoviše zdravlje kostiju i regulišu nivo glukoze u krvi.

Kako da ga iskoristite na najbolji način?

Mleveni karanfilić se može dodati mnogim jelim od povrća jer obogaćuje aromu i ukus. Dodavanje u ključalu vodu dok pripremate čaj je takođe odličan način da ih uključite u svakodnevnu ishranu. Karanfilić u pirinču je odličan recept koji ublažava tegobe respiratornog sistema.  Još jedan odličan način na koji možete konzumirati karanfilić je pravljenje napitka za detoksikaciju u koji se mogu dodati začini poput karanfilića i drugi po ukusu i količini. Samo prstohvat mlevenog karanfilića sa medom rano ujutru može pomoći u jačanju imunološkog sistema.

Andres Victorero / gettyimages.com