BOLNE MENSTRUACIJE: ULJE KARANFILIĆA UBLAŽAVA BOL

by | 27.05.2023
menstrualni-bolovi_bolne-menstruacije-ulje-karanfilica-ublazava-bol.jpg

Pre nego što posegnete lekove, pokušajte s ovim domaćim receptima

 

Ukoliko svakog meseca imate bolne menstruacije, počnite da koristite esencijala ulja. Ona vam na porpuno prirodan način mogu ublažiti bolove i opustiti napete nerve.

Bolne menstruacije: Moć esencijalnih ulja

Pre nego što počnete da pravite svoj lek, upoznaćemo vas s dragocenim sastojcima.

Esencijalno ulje lavande

Poznato je da lavanda ima antiinflamatorna svojstva. Materica tokom mestruacije se širi i skuplja kako bi kroz vaginu izbacika sadržaj. Esencijalno ulje lavande opušta mišiće materice. Takođe može učiniti da se osećate opušteno i pozitivno tokom mestrualnog ciklusa.

Esencijalno ulje ruže

Ovo ulje može da pomogne u mnogim zdravstvenim problemima. Pre svega deluje kao prirodni laksativ, a pored toga reguliše gornome koji omogućavaju redovnu mestruaciju. Esencijalno ulje ruže takođe može da pomogne u slučaju grčeva, umora i mučnine. Zato je ovo ulje odličan saveznik u slučaju menstrualnih tegoba.

Esencijalno ulje karanfilića

Još jedno ulje koje je odlično za ublažavanje menstrualnog bola. Ulje karanfilića takođe može da pomogne i da se skrati trajanje mestrualnog ciklusa. Ono može da smanji jako krvarenje. Koristi se i u lečenju visokog krvnog pritiska.

Esencijalno ulje ilang ilang

Ako ste pod stresom tokom menstruacije, ulje ilang ilang ( ylang ylang) je pravo rešenje. Ono utiče na centralni nervni sistem tako što opušta i smiruje. To je naročito dobro ako ste pod stresom, naksiozni ili depresivni tokom menstrualnog ciklusa.

Esencijalno ulje peperminta

Na kraju, ali ne i najmanje važno, ulje peperminta je neverovatno. Ono ublažava upale, glavobolje i povećava nivo energije. Promene nivoa estrogena, progesterona i testosterona mogu da dovedu do toga da se osećate umorno tokom mestrualnog ciklusa. U tom slučaju ovo ulje je idelan pomoćnik.

Bolne menstruacije: Kako se koriste ulja

Ako ste spremni da isprobate esencijalna ulja za ublažavanje bolova u menstruaciji, postoji nekoliko odličnih načina da to uradite.

Masaža

Esencijalna ulja su veoma blagotvorna kada se umasiraju na bolni deo tela. Uvek ga rablažite s baznim uljem pre nego što ga nanesete na telo.

Aromaterapija

Stavite nekoliko kapi esencijalnog ulja u aroma difuzer i pustite da miris ispuni prostoriju.

U hrani

Ako stalvjate ulja u hranu postarajte da nađete prirodna, organska. Ulje možete da dodate u čaj, sok, kolačiće ili neke slatke kremove.

 

 

Foto: Madeleine_Steinbach / gettyimages.com