UBOD PČELE: KAKO DA POMOGNETE SEBI

by | 27.05.2023

Postoji nekoliko prirodnih recepata koji će vam pomoći da smanjite otok, crvenilo i ublažite svrab

UBOD PČELE: KAKO DA POMOGNETE SEBI

Uživaje u prirodi mogao bi da upropasti ubod pčele, ose ili stršljena. Određeni kućni lekovi mogu da vam pomognu, osim u slučaju kada se pojavi alergijska reakcija.

Ubod pčele: Šta treba odmah da uradite

Ubod pčele, ose ili stršljena obično je propraćen bolom, otokom i svrabom, a ponekad se mogu pojaviti alergijske reakcije. Recepti za ove kućne lekove možete da koristit samo ukoliko se ne pojave alergijske reakcije. Ovo su koraci koje treba da sledite u slučaju uboda pčele.

Udaljite se na sigurno mesto: Tako ćete na miru moći da sanirate ubod.

Uklonite žaoku: Što duže žaoka u koži to oslobađa vše otrova što povećava bol i otok. Nemojte je istiskivati prstima. Umesto toga, noktom ili tupom stranom noža nežno izgrebete ubod. Napomena: Ukoliko vas je ubola osa ili stršljen možda neće biti žaoke.

Operite povređeno mesto: Važno je da kožu brzo operete mesto uboda blagim sapunom i vodom kako bi se sprečila infekcija.

Hladan oblog: Stavite ga na mesto uboda da biste smanjili otok i crvenilo. Na primer stavite kockicu leda umotanu u pamučnu tkaninu (led ne sme direktno da dodiruje kožu) ili neki hladan predmet. Držite oblog 10 minuta, uklonite ga na 10 minuta i ponovite proces. Ovo bi trebalo da radite oko sat vremena.

Podignite ruku/nogu: Ako je ubod na ruci ili nozi, držite ih podignute što je više moguće da biste smanjili otok.

Ne češite: Ubod može biti bolan i pritom svrbi. Nemojte češati ni kožu oko uboda jer možete povećati rizik od infekcije.

Alergijske reakcije

Ukoliko osetite otežano disanje, vrtoglavicu, iritaciju grla, hitno potražite medicinsku pomoć.

Ubod pčele: Kućni lekovi

1 Oblog od sode bikarbone ili bentonit gline

Stavite oblog od sode bikarbone ili bentonit gline. Ove obloge možete da kombinujete s hladnim oblogom: 10 minuta hladnog obloga, 10-15 minuta obloga od sode ili bentonit gline, potom 10 minuta hladnog obloga…

Sastojci:

  • Soda bikarbona ili bentonit gline
  • Voda

Priprema: Pomešajte malo sode bikarbone ili bentonit gline s vodom dok ne dobijete gustu pastu. Nanesite je na mesto uboda. Ostavite da deluje pola sata i isperite. Ponovite po potrebi nekoliko sati kasnije.

2 Biljni lekovi

Postoji veliki broj lekovitih biljaka koje mogu da vam pomognu ako ste napolju. Na mesto uboda stavite svež list trputca, matičnjaka, hajdučke trave i bosiljka. Kao i kod obloga od sode bikarbone, možete naizmenično kombinovati oblog s biljem i kockicom leda.

Priprema: Listove bilja bi trebalo oprati, malo zgnječite kako bi se oslobodili sokovi iz lista. Držite listove na mestu uboda 15 minuta i operite.

Takođe se pokazalo da gel aloe vere umiruje ubode. Nanesite gel direktno na ubod.

3. Jabukovo sirće

Ono neutrališe otrov i ublažava svrab. Držite oblog 15 minuta i ako je potrebno ponovite nakon određenog vremena. Imajte na umu da nerazređeno jabukovo sirće može da iritira kožu, pa ga malo razblažite čistom vodom ako imate osetljivu kožu ili dečju kožu.

4. Eterična ulja 

Eterična ulja lavande i čajevca smiriće bol, otok i takođe mogu da se kombinuju s hladnim oblogom. Nemojte ih direktno nanositi na kožu, već ih prvo razblažite s baznim uljem (kokosovo, bademovo…). Na jednu kašičicubaznog ulja stavite jednu kap esenmcijalnog ulja.

Foto: Aekprachaya Ayuyuen / gettyimages.com