Saznajte kako da se oslobodite umora za samo tri minuta!

by | 27.02.2024
Saznajte kako da se oslobodite umora za samo tri minuta!

Ukoliko ste na poslu, čeka vas gomila obaveza ne samo do kraja radnog dana, nego i privatne obaveze, a već nemate snage, onda ste na pravo mestu! Otkrijte kako sa se oslobodite umora na jednostavan način.

 

Umor je kompleksno stanje koje se može manifestovati na različite načine i može imati različite uzroke. Kako biste se obslobodili umora, pomoći će vam masaža glave, a mi ćemo vam pokazati kako.

Oslobodite se umora na jednostavan način

S vrmen na vreme svi osećamo umor u većoj ili manjoj meri. Evo nekih uobičajenih simptoma umora:

Fizička iscrpljenost: Osećaj slabosti i nedostatka energije, čak i nakon odmora ili spavanja.

Mentalna iscrpljenost: Poteškoće u koncentraciji, otežano razmišljanje, problemi sa pamćenjem i donošenjem odluka.

Fizička bol: Bolovi u mišićima, zglobovima ili drugim delovima tela koji se mogu pojaviti kao rezultat umora.

Osećaj bezvoljnosti: Gubitak interesovanja za aktivnosti koje su obično uživanje, kao i smanjenje motivacije.

Emocionalni simptomi: Razdražljivost, anksioznost, depresija ili osećaj bespomoćnosti.

Fizički simptomi: Glavobolje, vrtoglavica, gubitak apetita ili prekomerno jedenje.

Uzroci umora mogu biti različiti, uključujući nedostatak sna, lošu ishranu, nedovoljno vežbanje, stres, ali i različite zdravstvene probleme poput anemije, hipotireoze ili depresije. Ako se umor ne popravlja ili se javlja iznenada i uz druge ozbiljne simptome, važno je potražiti savet lekara radi isključenja mogućih zdravstvenih problema.

Masažom glave protiv umora

Masaža glave može biti izuzetno efikasan način da se oslobodite umora i stresa. Evo kako masaža glave može pomoći:

Poboljšava cirkulaciju krvi: Masaža glave može poboljšati protok krvi u skalpu i mozgu, što može poboljšati dotok kiseonika i hranljivih materija, te eliminisati toksine.

Smanjuje napetost mišića: Masaža glave opušta mišiće skalpa, vrata i ramena, smanjujući napetost koja može uzrokovati umor i glavobolje.

Poboljšava raspoloženje: Masaža glave može stimulisati lučenje endorfina i serotonina, hormona sreće, što može poboljšati raspoloženje i smanjiti osećaj umora.

Smanjuje stres: Masaža glave može smanjiti nivo kortizola, hormona stresa, i opustiti nervni sistem, što može pomoći u smanjenju osećaja umora i stresa.

Poboljšava san: Masaža glave može pomoći u opuštanju tela i uma, što može poboljšati kvalitet sna i pomoći vam da se osećate odmornije i osveženije.

Masaža glave . korak po korak

Masaža glave je prijatno iskustvo koje može pružiti trenutni osećaj relaksacije i uživanja, što može dodatno doprineti uklanjanju umora i stresa.


1. Nagnite glavu blago napred. Stavite vrhove prstiju na sredinu čela i masirajte pravim ili kružnim pokretima prema slepoočnicama. Zatim masirajte glavu prstima od sredine čela do potiljka jedan i po minut. Zatvorite oči rukama i prstima desne i leve ruke milujte čelo od obrva do kose 30 sekundi.

2. Vrhovima prstiju masirajte most nosa i laganim kružnim pokretima „prošetajte“ linijom iznad obrva do slepoočnica. Nežno masirajte 40 sekundi.


3. Vrhovima prstiju masirajte nekoliko puta u pravcu gore-dole od uglova očiju u trajanju od 10 sekundi.


4. Deset sekundi intenzivno trljajte ušne resice i ušne školjke – to će izazvati pojačan dotok krvi u mozak i poboljšati njegovu zasićenost kiseonikom.

 

Nakon masaže, nagnite glavu nekoliko puta napred-nazad i levo-desno. Time ste završili masažu i dobili nalet energije koji će vam pomoći da lakše izgurate dan prepun obaveza.

nensuria / gettyimages.com

Možda će vas zanimati