Voćni doručak koji podiže energiju

by | 17.11.2023
Voćni doručak koji podiže energiju

Zar ne bi bilo lepo da se osećate poletno i puni elana tokom dana? Upravo to je razlog da isprobajte voćni doručak koji podiže energiju.

Još uvek se raspravlja o tome da li je doručak zaista najvažniji obrok u danu, ali mnogi nutricionisti se slažu da je dobro izbalansiran doručak prilično važan i može postaviti temelje za dobar dan koji je pred nama.

Doručak koji podiže energiju

Bogato vlaknima i važnim hranljivim materijama, voće je odličan dodatak uravnoteženom doručku. Ovaj doručak obeubeđuje dobru energiju. Nastavite da čitate za o tome koje voće treba da uključite u doručak po preporuci nutricionista.

Doručak koji podiže energiju: Dodajte agrume

Citrusno voće—uključujući pomorandže, grejpfrut, limun i limetusu odličan izvor vitamina C, vlakana, kalijuma i fitonutrijenata, imaju antiinflamatorna i detoksikacione osobine i mogu poboljšati zdravlje srca.

Naročito grejpfrut sadrži visok nivo flavonoida naringenina za koji se smatra da poboljšava mikrobiomsko okruženje i da čuva vitku liniju. Ali grejpfrut nije za svakoga – poznato je da fitonutrijenti u grejpfrutu utiču na doze lekova, tako da ako uzimate određene medikamente, obavezno prvo proverite sa svojim lekarom.

Jabuka je prijatelj zdravlja

Prepune vlakana, vitamina C i antioksidanata, jabuke su odličan izvor flavanoida zvanog kvercetin koji ima antivirusna i antibakterijska svojstva i može ojačati imuni sistem. Kvercetin može biti posebno koristan u ljudi sa sezonskim alergijama. Jabuka može da zasiti što sprečava potrebu za grickalicama između oborka. Jabuke se dobro slažu sa mnogim namirnicama za doručak: od ovsene kaše, orašastih plodova do jogurta. Za idealnu veličinu porcije, izaberite jabuku veličine vaše šake.

Maline su slatki lek

Male, ali pune ukusa, maline su lak dodatak za toliko različitih vrsta doručka, od smutija, preko ovsenih pahuljica do jogurta ili čak tosta sa orašastim puterom. Bogate su različitim fitonutrijentima i antiinflamatornim jedinjenjima. Kao i većina voća, maline su takođe odličan izvor vitamina C i vlakana.

Semenke nara su pune antioksidanasa

Ova semenka ima boju rubina jer je bogata antioksidativnim polifenola zvanih antocijanini. Oni mogu pomoći u zaštiti ćelija koje se repliciraju od oštećenja slobodnih radikala, a proučavane su kao sredstvo za prevenciju raka prostate, debelog creva, pluća i dojke. Osim antioksidanasa, nar je dobar izvor vitamina C, vitamina K, kalijuma, vlakana i folata. Za ukusan i hranljiv doručak, dodajte pola šolje semenki nara u činiju jogurta ili ovsene kaše.

Borovnice jačaju srce

Sa skoro četiri grama vlakana u jednoj šoljici, borovnice su odlično voće za doručak. Bogate su vlaknima, sadrže vitamin C, mangan i fitonutrijente polifenole koji imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Oni doprinose zdravlju srca i smanjenju rizik od hroničnih bolesti . Za doručak, dodajte šolju borovnica u ovsene pahuljice.

Kivi za doručak koji podiže energiju

Kivi možda nije toliko popularan kao jabuke i bobice, ali je odlično voće za doručak, ili zaista u bilo koje doba dana. Ovo voće je takođe bogato vitaminom C, koji može pomoći u jačanju imuniteta i podizanju energije. Takođe je bogat vlaknima koja mogu povećati sitost, a takođe može poboljšatati varenje.

Banana je najidelanije voće za poneti

Upakovane u sopstvenu prirodnu ambalažu, banane su jedno od voća koje je najlakše ubaciti u torbu i poneti sa sobom. Banana sadrži otporni skrob koji telo ne vari, a dobar je za korisne bakterije u crevima. U poslednje vreme sve je više naučnih dokaza koji govori u prilog činjenici da zdrava creva utiču na celokupno zdravlje organizma.

Ništa bez avokada

Ako ste ljubitelj avokada, imajte na umu da je ovo jedna od najukusnijih opcija za doručak koji će vam doneti energiju. Ali to možda nije jedini razlog zbog kojeg se nađete da ga jedete kad god možete. Avokado je odlično voće koje treba uzeti u obzir za doručak zbog sadržaja vlakana koja poboljšavaju varenje i pružaju osećaj sitosti. Porcija od pola šolje avokada 1/2 šolje sadrži oko 5 g vlakana, zajedno sa zdravom masnoćom, vitaminima K, E i C i folatom.

bhofack2 / gettyimages.com