Yerba mate: Čaj koji obožavaju sportisti jer im daje energiju

by | 24.12.2023
Yerba mate: Čaj koji obožavaju sportisti jer im daje energiju

Yerba mate sadrži antioksidante, kofein i nekoliko hranljivih materija. Neka istraživanja sugerišu da može poboljšati fizičke performanse, povećati nivo energije i podržati kontrolu težine.

Yerba mate je tradicionalno južnoameričko piće koje dobija svetsku popularnost. Pravi se od listova i stabljika biljke Ilex paraguariensis. Veoma je popularan u svetu, naročito kod sportista.

Yerba mate: Čaj koji daje energiju

Ovaj napitak je veoma popularan, često se ova biljka dodaje i u energetska pića. Donosi brojne benefite za zdtavlje, ali i određene rizike.

Yerba mate i bogat antioksidansima i hranljivim materijama

Ovaj čaj sadrži nekoliko korisnih biljnih jedinjenja:

Ksantini: Deluju kao stimulansi i uključuju kofein i teobromin, koji se takođe nalaze u čaju, kafi i čokoladi.
Derivati kafeoila: Ova jedinjenja su glavni antioksidansi koji jačaju zdravlje.
Saponini: Ova gorka jedinjenja imaju određena antiinflamatorna svojstva i svojstva za snižavanje holesterola.
Polifenoli: Ovo je velika grupa antioksidanata, povezanih sa smanjenim rizikom od mnogih bolesti.
Takođe sadrži nekoliko drugih važnih mikronutrijenata, uključujući vitamin C, tiamin, riboflavin i vitamin B6. Osim toga, obezbeđuje malo kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, mangana i gvožđa.

Yerba mate zdravstveni benefiti

Može povećati energiju i poboljšati mentalni fokus

Yerba mate sadrži otprilike istu količinu kofeina kao šoljica kafe. Stoga, baš kao i svaka druga hrana ili piće sa kofeinom, može povećati nivo energije i učiniti da se osećate manje umorno. Kofein takođe može uticati na nivoe određenih signalnih molekula u vašem mozgu, što ga čini posebno korisnim za mentalni fokus .

Neka istraživanja pokazuju da kofein može poboljšati budnost, pažnju i vreme reakcije kod učesnika koji su konzumirali jednu dozu koja sadrži 40–300 mg kofeina. Pored toga, oni koji redovno konzumiraju yerba mate često hvale da poboljšava budnost poput kafe, ali bez nervoznih nuspojava.

Može poboljšati fizičke performanse

Takođe je poznato da kofein poboljšava kontrakcije mišića, smanjuje umor i poboljšava sportske performanse do 5%, prema nekim starijim studijama.

U jednoj studiji iz 2014. godine, oni koji su dobili kapsulu od 1 g mlevenih listova jerba mate neposredno pre vežbanja sagoreli su 24% više masti tokom vežbanja umerenog intenziteta.

Veće oslanjanje na masti kao gorivo tokom vežbanja štedi rezerve ugljenih hidrata za kritične trenutke visokog intenziteta, kao što je vožnja biciklom uzbrdo ili sprint ka ciljnoj liniji. Ovo bi se moglo pretvoriti u bolje sportske performanse.

Može zaštititi od infekcija

Yerba mate može pomoći u sprečavanju infekcija od bakterija, parazita i gljivica. Neke starije studije u epruvetama otkrile su da visoka doza ekstrakta yierba mate deaktivira E. coli, bakteriju koja uzrokuje simptome trovanja hranom kao što su grčevi u stomaku i dijareja. Jedinjenja u ovoj biljci takođe mogu sprečiti rast gljivice odgovorne za ljuskavu kožu, perut i određene osip na koži.

Može vam pomoći da izgubite težinu i salo na stomaku

Neka istraživanja sugerišu da yerba mate može pomoći u upravljanju težinom i može biti efikasan za smanjenje telesne težine, stomačne masti i indeksa telesne mase. Čini se da smanjuje ukupan broj masnih ćelija i smanjuje količinu masti koju drže.

Smanjuje nivo šećera u krvi

Yerba mate može pomoći u smanjenju šećera u krvi i smanjenju komplikacija povezanih sa dijabetesom. U stvari, jedna studija na životinjama otkrila je da može čak i da poboljša signalizaciju insulina. Ipak, potrebno je još kvalitetnijeg istraživanja da bi se razumelo kako yerba mate može uticati na nivo šećera u krvi kod ljudi.

Može smanjiti rizik od srčanih oboljenja

Yerba mate sadrži antioksidativna jedinjenja, kao što su derivati kafeoila i polifenoli, koji mogu zaštititi od srčanih bolesti. Jedna studija na 119 žena sa prekomernom težinom otkrila je da dnevna konzumacija yerba mate dovodi do smanjenja ukupnog i LDL (lošeg) holesterola tokom perioda od 12 nedelja.

Rizici i neželjeni efekti

Malo je verovatno da će yerba mate naneti štetu zdravim odraslim osobama koje ga povremeno piju. Međutim, oni koji ga redovno piju mogu biti izloženi povećanom riziku od nekoliko stanja.

Studije pokazuju da dugotrajno pijenje velikih količina yerba mate može povećati rizik od raka gornjih disajnih puteva i digestivnog trakta. Jedno od mogućih objašnjenja je da mate sadrži policiklične aromatične ugljovodonike (PAH), koji su poznati kancerogeni koji se takođe nalaze u duvanskom dimu i mesu na žaru.

Takođe se često konzumira na veoma visokim temperaturama. Ovo može oštetiti sluznicu respiratornog i digestivnog trakta, povećavajući rizik od formiranja ćelija raka. Međutim, neka jedinjenja u njemu mogu zaštititi od drugih vrsta raka.

Yerba mate sadrži kofein. Previše kofeina može izazvati glavobolju, migrenu i visok krvni pritisak kod nekih osoba.

Anikaart / gettyimages.com