Hronični umor: 7 najčešćih razloga

by | 21.10.2023
Hronični umor: 7 najčešćih razloga

Hronični umor je sličan onome kako se osećate kada ste bili bolesni ili patili od nesanice. Ova vrsta umora može biti potpuno iscrpljujuća.

Da li se uvek osećate umorno? Većina ljudi je iskusila akutni umor kada su bili bolesni. Međutim, on se mnogo razlikuje od neumoljivog umora koji se javlja tokom hroničnog umora.

Šta je hronični umor?

Hronični ili konstantni može biti potpuno iscrpljujuć. Može ometati vaše svakodnevne aktivnosti i otežati obavljanje radnih obaveza na poslu. Postoji nekoliko razloga zbog kojih možda doživljavate ovu nepopustljivu iscrpljenost.

Hronični umor: Najčeći razlozi

Proverite da li imate neke od osobiv simtoma kako biste mogli da pomognete sebi.

1 Alergijski rinitis

Javlja kada udišete ili pojedete nešto na šta ste alergični. Uobičajeni alergeni koji se prenose vazduhom su polen, životinjska perut, buđ, buđ i prašina. Pored toga, vremenske promene mogu izazvati alergijski rinitis.

Alergijski rinitis izaziva upalu u nazalnim prolazima, što dovodi do začepljenja nosa. Kada se nosni prolazi upale, može biti teško da se dobro naspavate, što može povećati nivo umora. Kako se alergijski rinitis nastavlja, možete doživeti hronične glavobolje i hronični umor.
Jedan od načina da smanjite svoje simptome, uključujući umor, jeste da izbegnete alergen koji izaziva vaše simptome.

2 Anemija

Anemija se javlja kada nemate dovoljno crvenih krvnih zrnaca u vašem telu. Ona transportuju kiseonik i hranljive materije po celom telu. Simptomi anemije  uključuju i umor, lupanje srca, nedostatke u ishrani i vrtoglavicu.

Hronične bolesti kao što su bolest bubrega ili dijabetes, zajedno sa nedostatkom u ishrani – nizak nivo gvožđa, nizak nivo vitamina B12 ili nizak nivo folne kiseline – povezuju se sa anemijom.

3 Hronični bol

Suočavanje sa bolom može biti krajnje iscrpljujuće! Čak i kratkotrajni akutni bol može izazvati umor; međutim, kada  bol ne prestane, može ometati vaš život i dovesti do hroničnog umora i iscrpljenosti.

Postoji mnogo različitih razloga zbog kojih možda patite od hroničnog bola, uključujući povredu, fibromialgiju, artritis, degenerativne bolesti, oštećenje nerava, SIDU, multiplu sklerozu i rak. Kada telo ne funkcioniše kako treba, neće moći pravilno da apsorbuje i koristi hranljive materije, što takođe može dovesti do umora.

4 Infekcije

Kada je telo napadnuto infekcijom, vaše telo isključuje mnoge nebitne funkcije tako da može da usmeri svoju energiju na povećanje vašeg imuniteta. Istraživači veruju da telo izaziva osećaj umora kako bi potisnuo vašu želju za fizičkom aktivnošću kako bi vam pomogao da povratite zdravlje.

Uzimanje dodataka ishrani, zdrava ishrana i 150 minuta vežbanja nedeljno mogu vam pomoći da prevaziđete umor i ponovo počnete da uživate u životu.

5 Hronična upala

Upala se javlja kada telo počne da napada zdrava tkiva, dođe do povrede ili bolesti, ili kada je izloženost toksinima, uključujući toksine iz životne sredine. Hronična upala niskog stepena može sprečiti telo da pravilno funkcioniše. Upala može da spreči telo da proizvodi hormone koji su mu potrebni što dovodi do umora.

6 Mentalne tegobe

Depresija, usamljenost i anksioznost izazivaju mnoštvo neprijatnih simptoma. Pojedinci koji pate od mentalnih bolesti često doživljavaju ogroman umor, tugu i osećaj bespomoćnosti, beznađa i bezvrednosti.

Kanadski magnezijum bisglicinat jača nervni sistem

 

7 Problemi sa spavanjem

Problemi sa spavanjem kao što su nesanica, apneja u snu, sindrom nemirnih nogu, poremećaji ponašanja u REM fazi spavanja i narkolepsija mogu vas sprečiti da se naspavate punom noći. Tokom sna, vaše telo se obnavlja, konsoliduje sećanja i proizvodi mnogo potrebnih hormona. Ako ne spavate, to može uticati na vaš kvalitet života i opšte zdravlje.

Poike / gettyimages.com