Simptomi koji ukazuju na nedostatak gvožđa i kako ga nadoknaditi

by | 27.10.2023
Simptomi koji ukazuju na nedostatak gvožđa i kako ga nadoknaditi

Nedostatak gvožđa utiče na imuni sistem, mentalnu funkciju, snagu mišića i energiju. Saznajte koje namirnice mogu da pomognu. 

Gvožđe je neophodan mineral za telo. Potreban je za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca za zdrav imuni sistem, mentalnu funkciju, snagu mišića i energiju. Takođe je važno za zdrav razvoj mozga kod dece.

Kako nadoknaditi nedostatak gvožđa?

Gvožđe čini deo proteina koji se zove hemoglobin u crvenim krvnim zrncima. Zadatak hemoglobina je da prenosi kiseonik kroz krv. Nedostatak gvožđa može uticati na ljude svih uzrasta. Međutim, rizična grupa uključuje decu, trudnice ili žene s obilnom menstruacijim, kao i koje su pod terapijom dijalize bubrega.

Postoje tri glavna uzroka nedostatka gvožđa. To uključuje neunošenje dovoljno hrane bogate gvožđem, probleme sa apsorpcijom gvožđa i gubitak krvi. Bilo koji od gore navedenih uzroka može iscrpiti potrebnu količinu gvožđa u vašem telu.

Koji su simptomi?​

Simptomi nedostatka gvožđa uključuju osećaj umor, bezvoljnost i opštu slabost. Taakođe, može se javiti kratak dah ili vrtoglavica. Nedostatak gvožđa može da donese i problem sa koncetracijom i pamćenjem. To moiže biti razlog što niste toliko efikasni na poslu. Manjak gvožđa može da donese i manjen libido (seksualni nagon). Važno je napomenuti da ovi simptomi nisu isključivi za nedostatak gvožđa i da mogu biti uzrokovani i drugim zdravstvenim tegobama. Pošto telo ne može samostalno da proizvodi gvožđe, zato je potrebno da se unosi ishranom.

Ako imate nedostatak gvožđa ove namirnice mogu da pomognu

Gvožđe iz naše hrane dolazi u dva oblika: hem gvožđe i nehem gvožđe. Hem gvožđe se bolje apsorbuje u telu od nehem gvožđa, prema Harvardskoj školi javnog zdravlja. Hem se nalazi u: govedini, svinjetini, piletini, teletini, smuđu, lososu, tunjevini, ostrigama i dagnjama.

Nehem gvožđe se nalazi u biljnoj hrani kao što su: pirinač, pšenica, zob, spanać, kelj, kopriva, cvekla, majčina dušica, suvo grožđe, suve kajsije i orašasti plodovi. Zanimljivo je istaći da namirnice životinjskog porekla sadrže i hem i nehem gvožđe, dok hrana biljnog porekla sadrži isključivo nehem gvožđe. Vitamin C i hem gvožđe uzeti u istom obroku mogu poboljšati apsorpciju nehem gvožđa.

​Hrana koju treba izbegavati​

Neka hrana i pića vas sprečavaju da pravilno apsorbujete gvožđe. Takvu hranu je najbolje konzumirati umereno i ne preterati. Ova hrana uključuje čaj, kafu, vino i hranu koja sadrži kalcijum i vlakna.

Nelea Reazanteva / gettyimages.com