5 voćki koje će vas odbraniti od virusa

by | 28.10.2023
5 voćki koje će vas odbraniti od virusa

Pred nama je period prehlade i gripa, tako da bi bilo pametno ojačati imunitet. Pojedini slatki plodovi mogu vad odbraniti od virusa. 

Tokom ovog godišnjeg doba vrebaju razni virusi, prehlade i grip, zato razmislite o tome kako da ojačate imunitet. Iako postoji mnogo naminirca koji mogu da ojačaju naš odbrambeni mehanizam, u ovom članku pozabavićemo se voćem.

Slatki plodovi koji vas će odbraniti od virusa

Poznato je da je voće osličan izbor vitamina i minetala neophodnih za dobro fuknkionisanje organizma. Pored toga, neko voće može da pomogne i da se ublaže određeni simptomi i zdravstvene tegobe. Sada vam predstavljamo polodove koji su savršeni da ojačaju imunitet pred zimski period.

Top-lista voća koje može odbraniti od virusa:

1. Jabuke

Jabuke su mnogima omiljeno voće i dostupne su tokom cele godine. Postoji mnogo vrsta i sve su one veoma zdrave. Pre svega, sadrže vitamin C za koji je poznato da dopronosi jačanju imuniteta. Jabuka, pored antioksidativnih svojstava takođe sadrži dragocene sastojke poput vlakana i pektina koji su odlični za zdravlje creva.

2. Pomorandže

Slatke, sočne pomorandže bogate su vitaminom C, vlaknima, kalijumom, folnom kiselinom, kao i mnogim drugim hranljivi materijama. Ova voćka ne samo da jača imunitet, nego i prema nekim istraživanjima može da smanji rizik od pojave najtežih oboljenja.

3. Grožđe

Ko može da odoli ovim slatkim, okruglim zrnima? Poznato je da su zrna grožđa bogata vlaknima koja mogu da poboljšaju probavu. Prirodne fitohemikalije prisutne u ovim bobicama mogu da smanje upale, čime se smanjuje rizik od mnogih zapaljenskih problema.

4. Šljive

Ovo voće je bogato vitaminima A, C i K zajedno sa manganom i vlaknima. Takođe ih odlikuju i antioksidativna svojstva. Ima i blagotvorno dejstvo u slučaju visokog krvnog pritiska. Razlog tome je kalijum koji se nalazi u značajnoj količini u ovom plodu. Takođe, šljive su bogat izvor esencijalnih minerala kao što su kalijum, magnezijum i kalcijum, koji su od vitalnog značaja za održavanje zdravih kostiju, mišića i funkcije nerava.

5. Kruške

Kruške su bogat izvor flavonoidnih antioksidanasa, koji pomažu u ublažavanju upale i mogu smanjiti rizik od raznih bolesti. Pored toga, mogu da obezbede dobru dozu dnevnog vitamina C. On je koristan za zaštitu DNK, zaustavljanje mutacije ćelija, održavanje zdravog metabolizma i regeneraciju tkiva.

Zoryanchik / gettyimages.com