Ako izbacujete semenke grožđa, nemojte više to da radite

by | 25.10.2023
Ako izbacujete semenke grožđa, nemojte više to da radite

Malo je verovatno da će vam štetiti semenke grožđa. Bogate su antioksidasima,  flavonoidima i melatoninom koji mogu biti korisni za zdravlje.

Grožđe je popularno voće u čijem ukusu mnogi uživaju. Neke osobe ne vole semnke, pa se često odlučuju da u marketu kupe ono bez semneki. Možfa i vi pripadate toj grupi, ali kada saznate koliko su semenke zdrave, promenićete mišljenje.

Semenke grožđa: Zrna puna zdravlja

Semenke grožđa su male, hrskave, kruškolike semenke koje se nalaze u sredini ploda. Svako zrno može imati jednu ili više semenki unutra. Neke osobe  ih nevolje zbog njihovog gorkog ukusa.

Ove semenke se najviše koriste za pravljenje ulja od semenki grožđa i ekstrakta semenki grožđa, koji su postali popularna zdrava hrana.

Međutim, određene osobe bi trebalo da iznegavaju da ih jedu ili konzumiraju kestrakt. Naime, neka istraživanja su otkrila da ekstrakt semenki grožđa ima svojstva razređivanja krvi, što bi moglo ometati dejstvo lekova za razređivanje krvi, ako i kod osoba koje imaju poremećaje krvarenja.

Ipak, većina ljudi verovatno ne bi bila izložena velikom riziku od ove interakcije samo ako jedu razumnu količinu grožđa sa semenkama. Da biste bili sigurni, uvek razgovarajte sa svojim lekarom da biste razgovarali o potencijalnim rizicima.

Semenke grožđa su izvor dragocenih biljnih jedinjenja

Semenke grožđa su bogate s nekoliko biljnih jedinjenja koja mogu ponuditi dodatne zdravstvene benefite kada ih jedete. Na primer, imaju visok sadržaj proantocijanidina, polifenola bogatog antioksidansima koji biljkama daje crvenu, plavu ili ljubičastu boju. Antioksidansi su jedinjenja za koja se zna da smanjuju upalu i štite telo od oksidativnog stresa, što na kraju može dovesti do metaboličkog sindroma i hronične bolesti.

Proantocijanidini iz semenki grožđa takođe mogu pomoći u smanjenju otoka i poboljšanju protoka krvi. Jedinjenja bogata antioksidansima zvana flavonoidi, posebno galna kiselina, katehin i epikatehin, takođe se nalaze u grožđu, sa najvećim količinama u semenkama. Ovi flavonoidi imaju antiinflamatorna svojstva, uništavaju slobodne radikale što može biti posebno korisno za mozak. U stvari, istraživanja sugerišu da mogu da odlože početak neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti.

Grožđe takođe sadrži melatonin, koji postaje najviše koncentrisan u semenkama kako grožđe sazreva. Melatonin je hormon koji reguliše cirkadijalne ritmove kao što je obrazac spavanja. Unošenje melatonina može pomoći u izazivanju pospanosti i poboljšanju kvaliteta sna. Takođe deluje kao antioksidant i ima antiinflamatorna svojstva.

Seme grožđa je zaista bogat izvor antioksidanata, flavonoida i melatonina, koji mogu podržati zdravlje srca i mozga, bolji san i normalnu cirkulaciju.

Nelly Senko / gettyimages.com